Winacties

Baansterren willen schitteren op thuispiste bij NK

APELDOORN – De wereldbeker baanwielrennen in Apeldoorn trok volle tribunes vorige maand. Het Nederlands Kampioenschap op de baan, van vrijdag 16 tot en met zondag 18 december, biedt een nieuwe kans om de Nederlandse baansterren van dichtbij te zien schitteren. Kirsten Wild liet in november al haar kwaliteiten zien door de wereldbeker omnium op haar naam te brengen; ditmaal komt met olympisch kampioene keirin Elis Ligtlee ook een andere publiekslieveling naar Apeldoorn. En wordt er afscheid genomen van Apeldoornse Vera Koedooder.

Koedooder – ooit met het oog op de wielersport verhuisd naar Apeldoorn – is van plan een hoofdrol op te eisen tijdens haar laatste wedstrijddagen. Met de nationale titel op de ploegachtervolging en brons op het NK Omnium toonde de renster van Parkhotel Valkenburg de afgelopen weken al aan dat er nog geen sleet zit op haar prestaties. “Ik verdedig mijn nationale titel op de puntenkoers en die rood-wit-blauwe trui wil ik niet zo maar afstaan. Ik wil strijden tot de laatste meter tijdens de laatste wedstrijddagen van mijn loopbaan”, zo liet Koedooder al weten. Ook Elis Ligtlee is erop gebrand zich te tonen voor het thuispubliek. Door een kniekwetsuur moest de Eerbeekse de wereldbeker in Apeldoorn aan zich voorbij laten gaan, maar onlangs in Medellin maakte ze voor het eerst haar opwachting op de baan na de Olympische Spelen in Rio, waar ze goud veroverde op het onderdeel keirin. Ook Kirsten Wild is te aanschouwen. Ook zij was op het hoogste podium actief in Rio, maar veroverde daarna ook twee Europese titels en goud op het omnium bij de wereldbeker in Apeldoorn. Bij de mannen is het uitkijken naar Jeffrey Hoogland (sinds kort woonachtig in Apeldoorn) en regionale favorieten als Roy Eefting en Wim Stroetinga. Maar tussen twee zesdaagsen in wordt ook gerekend op de komst van bekende wielerprofs als Niki Terpstra, Pim Ligthart, Jens Mouris en Dylan van Baarle.

Op de openingsdag vrijdag 16 december worden de nationale titels vergeven op de onderdelen sprint, individuele achtervolging en scratch bij de mannen; de vrouwen hebben dan een koppelkoers en de keirin op het programma staan. Op zaterdag 17 december wordt gestreden om de medailles op de individuele achtervolging, de sprint en de scratch bij de vrouwen, terwijl de mannen de kilometer en de puntenkoers voorgeschoteld krijgen. Op de slotdag zondag 18 december rijden de vrouwen de 500 meter en de puntenkoers, terwijl de mannen de keirin en de koppelkoers op het programma zien staan. Op alle dagen komen ook de junioren en de juniorvrouwen in actie. De meeste deelnemers zijn meerdere dagen actief.

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op vrijkaarten voor een van de wedstrijddagen, kunnen uiterlijk maandag 12 december 15.00 uur een sms sturen (0,60 per sms). Sms: STE<spatie>elis naar 4004. De winnaars krijgen telefonisch bericht.