Stedendriehoek

Wild kroont zich met drie titels tot koningin van NK

APELDOORN – Harrie Lavreysen (keirin), Kirsten Wild (scratch) en het koppel Wim Stroetinga/Yoeri Havik (koppelkoers) eisten op zondag de laatste nationale elitetitels op bij het Nederlands Kampioenschap baanwielrennen in Apeldoorn. Voor Kirsten Wild was het de derde rood-wit-blauwe trui van het toernooi, Stroetinga en Havik hoorden eerder al het Wilhelmus spelen en Lavreysen wist op de valreep nog NK-goud te veroveren

Het eerste goud was op deze slotdag voor Kirsten Wild, die dit toernooi de meest succesvolle sporter werd. De Overijsselse bleef Amy Pieters (zilver) en Lorena Wiebes (brons) voor. Eerder won de wereldkampioene op dit onderdeel ook al de puntenkoers en (met Pieters) de koppelkoers. “Ik probeerde het eerst een keer met een aanval” analyseerde Wild haar race. “Om de tegenstand uit de tent te lokken, maar ook om de wedstrijd wat harder te maken. Uiteindelijk werd het een wedstrijd op hoog niveau, waarbij het toch nog even uit mijn tenen moest komen met Amy Pieters strak in mijn wiel.” Met drie optredens en drie titels maakte Wild de status van meervoudig wereldkampioene helemaal waar. “Ik kan mij altijd motiveren voor een nationaal kampioenschap. Het is toch een NK en een titel die je kunt winnen. Het publiek hier in Apeldoorn is superenthousiast. Ik ben ook met deze titels oprecht blij.”

Harrie Lavreysen werd kort daarop Nederlands kampioen op de keirin. De Brabander bleef in de finale titelverdediger Matthijs Buchli voor. Roy van den Berg mocht als derde mee op het podium. Lavreyssen was content met de titel. “Ik had vanmorgen mijn tactiek al bepaald, namelijk dat ik op 2,5 ronde van het einde al aan zou gaan. Matthijs Buchli – de grote favoriet hier – gaat meestal een halve of een hele ronde later, en zo was ik hem mooi voor. De tactiek werkte, al kwam Matthijs uiteindelijk nog heel dichtbij. Ik ben toch blij dat ik het NK verlaat met een titel. Het liefst had ik de sprint gewonnen, maar daar was derde het hoogst haalbare dit keer. Maar deze titel is ook goud waard.”

De koppelkoers elite was het sluitstuk in Apeldoorn. Wim Stroetinga (eerder winnaar van de scratch) en Yoeri Havik (al kampioen puntenkoers) prolongeerden hun titel. Het Vlasman-duo verzamelde de meeste punten in de sprints en wist aanvallen te pareren. Daarmee won het Vlasman Continental Team alle duuronderdelen bij de mannen. “Ik denk dat we het meest constante duo waren” constateerde Stroetinga na afloop. “We zijn goed op elkaar ingespeeld als koppel en maken weinig foutjes. Fouten die ik bij anderen wel zag vandaag. We wilden graag snel een comfortabele voorsprong opbouwen, zodat je mensen een ronde kon laten nemen, dat lukte en vervolgens hadden we de wedstrijd onder controle.”

Maud Rijnbeek (scratch junior-vrouwen), Enzo Leijnse en Casper van Uden (koppelkoers junioren) en Yorick Wever (keirin junioren) wisten ook een titel te veroveren op de vierde en laatste dag van het NK.

Foto: Gert Bonestroo