Stedendriehoek

Wie maakt de beste ‘wilde’ barbecue gerechten?

GORSSEL – Op zondag 11 november is er veel te zien en te beleven in het centrum van Gorssel. ’s Ochtends vroeg, om 08.30 uur branden de kolen van de bbq’s al volop; twaalf teams uit heel Nederland beginnen dan met de strijd om de felbegeerde titel Nederlands Kampioen bbq culinair. Anderhalf uur later is het eerste bbq-gerecht klaar en zo zal het vier ronden lang verlopen. Naast wilde eend, hertenrack en hazenrug krijgen de teams ook een mysteriebox waarmee zij ook een spectaculair gerecht zullen maken. Om 17.00 uur vindt het spannendste deel van de strijd plaats; de prijsuitreiking! Wie mag zich Nederlands bbq kampioen noemen?

Natuurlijk is er meer te doen tijdens Ode aan ’t Wild. Zo zijn er de hele middag, van 12.00 tot 17.00 uur overal in de Hoofdstraat en op het Marktplein kraampjes te vinden, verzorgd door de winkels en horecazaken. “Vanaf Loetje zal er in de straat van alles te doen zijn”, vertelt Gerdie Oostenenk. Zij is verbonden aan de Ondernemersvereniging Gorssel Buitengewoon, naast dat zij eigenaresse is van Het Bosrestaurant en slijterij en wijnhuis De Wingerd. “Vorig jaar zijn we gestart met een kleine eerste editie. Dit jaar gaan we flink uitpakken. Juist de combinatie van het bbq kampioenschap met de activiteiten maken het zo leuk. Er is voor iedereen iets te doen en te beleven.” Arjan Kuijperij van Slagerij Rodenburg: ”Deze dag wordt een compleet gebeuren. Naast de ondernemers die aanwezig zijn, is er life American gipsy muziek, een koffiebar en zijn er voor het publiek veel lekkere dingen te proeven. Er komt een grote Duitse Bierstube met diverse weizenbieren van de tap en de jachthoornblazers zullen aanwezig zijn. Ook ondernemers die iets verder weg zitten, zoals Jansen & Jansen doen mee. Zij zullen leuke kleine gerechtjes bij zich hebben. Ook zal een team zorgen voor erwtensoep en een team maakt een compleet wild zwijn aan het spit klaar. De kinderen gaan zich ook zeker niet vervelen.”

Barbecueën op hoog niveau
Je hebt barbecueën en je hebt ‘Barbecueën’ met een hoofdletter. En dat laatste staat 11 november op het programma in Gorssel. “Op het programma staat de finale NK bbq Culinair. De teams zullen dus echt niet winnen als ze de jury een simpel lapje vlees voorschotelen. Ze werken met de mooiste en verste producten, Nederlands wild, en er beloven dan ook heel wat mooie topgerechten van de barbecue te komen. Deze worden beoordeeld door een topjury. Paul Scholten en Joep Veldkamp zijn twee van de vierkoppige jury die zowel nationaal als internationaal jureert.” De deelnemende teams aan de wedstrijd brengen een indrukwekkende uitrusting mee. “Er zullen volledige bbq-uitrustingen staan, vaak groots opgebouwd om bijvoorbeeld een camper heen. Gelukkig hebben we volop de ruimte in het dorp zodat elk team en het publiek voldoende ruimte heeft.”

Voor meer informatie: www.gorssel.nl