Stedendriehoek

‘Wie gaat er deze week met Gerda tennissen?’

door Marc Looijen
APELDOORN – Op zaterdag 12 oktober vindt de derde editie van de Proeverij voor Vrijwilligerswerk plaats. Het thema is ‘werven & behouden van vrijwilligers’ en het evenement vindt van 11.00 tot 15.00 uur plaats op het Zwitsalterrein aan de Vlijtseweg in Apeldoorn.

De Proeverij is een ontmoetingsplek voor organisaties, verenigingen en stichtingen die op zoek zijn naar vrijwilligers en voor mensen die wellicht vrijwilligerswerk willen doen. “Hiermee geven we (toekomstige) vrijwilligers én organisaties die met vrijwilligers werken, de mogelijkheid elkaar te leren kennen, te inspireren en kennis te delen. Dit door te proeven van de vele smaken die vrijwilligerswerk te bieden heeft”, vertelt Rianne Burgers, coördinator vrijwilligerswerk bij Atlant, wonen, zorg, welzijn. “Deelnemers kunnen op de gebruikelijke manier een informatiekraam of -tafel bemensen, maar men kan ook op een actievere manier een organisatie en het vrijwilligerswerk promoten. Dit jaar kan men ook een pitch houden of ervaringen delen over de organisatie en het vrijwilligerswerk in een mooie oude bus van Stichting Veteraan Autobussen Apeldoorn.”
Dit jaar vraagt de organisatie van de Proeverij een vrijwillige financiële bijdrage aan deelnemende organisaties. Esther Huizer, sociaal werker bij Apeldoorn Pakt Aan, licht toe: “We hopen hiermee wat extra budget te krijgen voor de aankleding en catering van het evenement. Na aanmelding ontvangt men op een later moment een bevestiging met meer informatie over de Proeverij; daarin staat onder andere ook het banknummer waar de vrijwillige bijdrage naar kan worden overgemaakt.”
De Proeverij voor Vrijwilligerswerk wordt mede mogelijk gemaakt door Apeldoorn Pakt Aan, stichting Present Apeldoorn, Platform Ertoe doen, Platform Vrijwilligers Coördinatoren Apeldoorn e.o. en Sportraad Apeldoorn. Vorig jaar vond de tweede editie van de Proeverij plaats in dok Zuid. Huizer: “Er namen toen 65 organisaties deel en er kwamen zo’n 500 bezoekers. Daar kijken we met grote tevredenheid op terug. Voor deze derde uitgave zitten we momenteel op 45 aanmeldingen en we willen uiteraard weer naar de 65. Liefst nog een paar meer zelfs. De Zwitsalfabriek biedt veel voordelen; door de enorme ruimte kunnen we brede wandelpaden creëren en de zaal is ook zeer rolstoelvriendelijk.”
Vanuit zijn functie van Verenigingsondersteuner Sport bij Accres Sportstimulering signaleert Bas Löverink op de Proeverij met name een tekort aan sportverenigingen. “Bijna alle sportclubs missen wel een bestuurslid, maar ze komen toch niet op onze vrijwilligersmarkt staan. Ze zijn heel erg intern gericht en dat is jammer, want er valt voor hen veel te behalen op de Proeverij. Om een beeld te schetsen: na de vorige vrijwilligersmarkt hadden we in de zorgsector elf nieuwe aanmeldingen; daar waren we erg gelukkig mee.”
Hierop inhakend constateert Rianne Burgers dat met name de zorg sterk vertegenwoordigd is op de markt. “En ook in dat segment dienen zich steeds weer nieuwe organisaties aan. Zo hebben we bijvoorbeeld nu de Patiëntenvereniging Afbouwmedicatie in huis; zij behartigt de belangen van mensen die op een verantwoorde wijze de dosering van hun medicatie willen verlagen.” De organisatie van de Proeverij bemerkt voorts dat er zich nu ook deelnemers melden uit de kernen rond Apeldoorn én dat de vrijwilligerswereld volop in ontwikkeling is: “Genoodzaakt door de bezuinigingen is er momenteel meer dan ooit behoefte aan buddy’s, oftewel het één-op-één vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld de cliënten van ’s Heeren Loo vinden het moeilijk als telkens weer iemand anders zich met hen bezighoudt. De vraag ‘wie gaat er deze week met Gerda tennissen?’ willen we graag voorkomen. Daarom is het fijn als de cliënten een vast gezicht treffen.”
Het stimuleren en activeren van mensen die wel wat voelen voor vrijwilligerswerk, maar eerder nooit die stap hebben gemaakt, dat is een van de doelstellingen van de Proeverij. “Er zijn zoveel dingen die de mensen kunnen doen, daar hebben ze soms geen idee van. Als je van fietsen houdt, bijvoorbeeld, kun je al plaatsnemen op een duofiets met een cliënt van een zorginstelling.” Rianne glimlacht: “Dat hebben we al eens gedaan: een tocht van 35 kilometer langs alle locaties van Atlant. Dat was echt fantastisch!” Esther vult aan: “Of mensen die dol zijn op kokkerellen; zij krijgen de gelegenheid om binnen een organisatie Syrisch te koken. Wat ik al zei: de mogelijkheden zijn legio. Breng een bezoek aan de vrijwilligersmarkt en je vindt gegarandeerd een taak die bij je past!”
De organisatie van de Proeverij heeft voor de markt bovendien een heuse toolkit samengesteld, waarin alles rond het vrijwilligerswerk nog eens overzichtelijk wordt aangeboden. Graag begroet zij overigens nog wel enkele sponsoren, want het voortbestaan van de Proeverij voor de komende jaren staat op de tocht. Rianne: “Zij mogen zich aanmelden via e-mail info@apeldoornpaktaan.nl en de website www.proeverijapeldoorn.nl . Organisaties, verenigingen en stichtingen die zich willen laten zien en promoten op de Proeverij aan potentiële vrijwilligers, kunnen zich via deze kanalen ook nog aanmelden. Graag zelfs, hoe meer hoe beter!”

Foto: De organisatie van de Proeverij voor Vrijwilligerswerk, met vanaf links Rianne Burgers, Bas Löverink en Esther Huizer.