Stedendriehoek

Wetenschappelijk symposium in Apenheul

APELDOORN – De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) organiseert op woensdag 30 mei een wetenschappelijk symposium in congreslocatie De St@art in Apenheul. Het symposium ‘Dierentuin en Wetenschap’ wordt voor de derde keer georganiseerd. Centraal staat de samenwerking tussen dierentuinen en universiteiten.

Voor het eerst worden er onderzoeken naar bezoekersgedrag gepresenteerd, waarmee de NVD-dierentuinen aandacht geven aan hun maatschappelijke bijdrage als het gaat om educatie en natuurbehoud. Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD), die dierwelzijn in zijn portefeuille heeft, opent het symposium.

Maatschappelijke rol van dierentuinen
Educatie en natuurbehoud zijn belangrijke onderwerpen voor NVD-dierentuinen. Jaarlijks trekken de NVD-dierentuinen samen meer dan 10 miljoen bezoekers. Door hen in contact te brengen met dieren en natuur, willen NVD-dierentuinen liefde, respect en zorg voor de natuur bij bezoekers ontwikkelen. Uiteindelijk hopen zij duurzaam gedrag bij hun gasten te stimuleren.

Tijdens het symposium worden er onderzoeken gepresenteerd over dierwelzijn en –gedrag. Nieuw op het programma zijn presentaties over onderzoeken naar ervaringen en gedrag van bezoekers. Deze gaan bijvoorbeeld over de betrokkenheid van abonnementhouders bij dierentuinen, de betrokkenheid van jongeren bij biodiversiteit en duurzaam gedrag onder dierentuinbezoekers. De onderzoeken leveren NVD-dierentuinen waardevolle informatie op over het bereiken van de maatschappelijke doelen die zij voor ogen hebben.

Samenwerking met universiteiten
NVD-dierentuinen werken al jaren actief samen met universiteiten. De studenten en onderzoekers gaan in de dierentuinen aan de slag met onderzoeksvragen die spelen. Een win-win situatie: de resultaten leveren de NVD-dierentuinen inzicht op als het gaat om dierwelzijn, diergedrag en het verbeteren van bezoekerservaringen. Voor studenten en onderzoekers leveren dierentuinen op hun beurt een schat aan informatie op over deze onderwerpen.

Het volledige programma en meer informatie over de aanmeldprocedure is te vinden op: https://www.nvddierentuinen.nl/nvd/symposia/nvd-symposium-programma-2018/