Stedendriehoek

Werk en ambacht

APELDOORN – De historische identiteit van Apeldoorn wordt tot leven gebracht tijdens het jaarlijks terugkerende Erfgoedfestival Apeldoorn 1900. Deze tweede editie staat in het teken van werk en ambacht: de vele beroepen en de daarbij behorende culturele context van Apeldoorn vanaf 1900.

Bezoekers kunnen Apeldoorn (her)ontdekken van 2 september tot en met 28 oktober 2018 in de binnenstad en het Cultuurkwartier. Maak een reis door de geschiedenis aan de hand van exposities, films en wandelroutes en kijk je ogen uit tijdens de kick-off op zondag 2 september, waar Jugendstil-etalages en historische voertuigen je meevoeren terug in de tijd.

In 2017 werd met Apeldoorn 1900 de 100e verjaardag van de Hoofdstraat gevierd. Dit jaar wordt teruggeblikt op de vele beroepen en karakteristieke fabrieks- en winkelpanden die Apeldoorn rijk was. Denk aan De Nettenfabriek Zeppelin Apeldoorn waarvan de schoorsteen nog steeds fier overeind staat, de mooie etalage van de Verkadewinkel van Firma A. Dijs en bekende inwoners van Apeldoorn als kunstschilder Gust van de Wall Perné en Agathe Wegerif die met haar batiks internationaal aanzien verwierf in de beginjaren van de 20e eeuw.
Een bezoek aan Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 is een feest der herkenning. Tijdens een wandeling door de binnenstad ontdek je gerestaureerde gevels van prachtpanden waar vroeger een bakker, slager of juwelier huisvestte. Uit de collectie van CODA Archief is een diversiteit aan historisch beeldmateriaal gebruikt dat in de binnenstad, het Cultuurkwartier en in CODA Centrale Bibliotheek te bewonderen is. Bij ruim veertig winkels in de binnenstad van Apeldoorn ontdek je bovendien bijzondere Jugendstil-elementen en kun je binnenlopen voor een gratis wandelgids of ansichtkaarten met daarop welbekende panden afgebeeld.

Kick-off
Apeldoorn 1900 biedt op zondag 2 september een mooi programma voor een dagje uit. Gedurende de kick-off van 13.00 tot 17.00 uur vind je een informatiestand op het Raadhuisplein om meer te weten te komen over de diverse activiteiten. Met Jugendstil-etalages, historische voertuigen, straattheater The Sound of Sewing en het Nostalgisch Akoestische Trio is er een gevarieerd programma. Wandel vanaf 14.00 uur met het Apeldoorns Gidsen Collectief door de binnenstad en kom onderweg meer te weten over Apeldoorn 1900. Even winkelen of boodschappen doen? Het is op 2 september ook koopzondag in Apeldoorn. Sluit de dag af met een ritje in de Paartentram of breng een bezoek aan CODA Centrale Bibliotheek en ontdek de expositie Apeldoorn 1900.
Een aantal dagen na de kick-off, op vrijdagavond 7 september, kun je je historische ontdekkingsreis vervolgen tijdens de buitenfilm Parel der Veluwe bij Gigant. Deze historische documentaire geeft een mooi beeld van het leven in Apeldoorn in de periode 1912 tot en met 1962, met beelden van het station, het centrum, Paleis Het Loo, Uddelermeer, Berg en Bosch, de Julianatoren en uitstapjes naar de omliggende dorpen. Bovendien besteedt de documentaire ruim aandacht aan de wederopbouw van Apeldoorn in de jaren ’50 en het koningshuis.
Bekijk het volledige activiteitenoverzicht en achtergrondinformatie omtrent Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 op www.apeldoorn1900.nl .