Stedendriehoek

Welkom in de Kringloopwinkel!

Nederland telt er meer dan 1700, die samen goed zijn voor 25 miljoen bezoekers en 250 miljoen euro omzet. Een kringloopwinkel zamelt jaarlijks al snel 100 duizend kilo textiel in en 430 duizend kilo huisraad. Dat scheelt een heleboel afval!

Kringloopwinkels hebben ook sociaal grote waarde. Er zijn naar schatting zeker 20 duizend mensen (vrijwillig) in actief. Het zijn ook vaak leerwerkplaatsen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen krijgen. Nóg een plus: je kunt heerlijk ‘schat zoeken’ in een kringloopwinkel! We nemen een kijkje in een aantal kringloopwinkels in de Cleantech Regio.

Foenix Apeldoorn
Foenix is al 35 jaar de kringlooporganisatie in Apeldoorn. In de werkplaatsen, winkel, kantoren en in transport zijn jaarlijks voor 750 mensen (re-integratie)werkplekken beschikbaar in kringloopwinkels en het Regionaal Overslag Station. In 2016 won het bedrijf de Apeldoorn Business Award in de categorie maatschappelijke organisatie, juist vanwege succesvol sociaal ondernemen.

Nieuwsgierig? Ga snel kijken op het voormalige Zwitsalterrein. Hier zit ook het Repair Café en een elektroshop waar je artikelen met een stekker koopt. Er zijn nog zeven Foenix-locaties in Apeldoorn. Die aan de Molenmakershoek is wel érg leuk, als je trouwplannen hebt tenminste. Hier vind je de Bruidskamer met meer dan vijftig jurken en bruidsaccessoires.

Het Goed Deventer
Werk maken van hergebruik en van werkgelegenheid: dat is de missie van Het Goed. Jaarlijks zamelt het bedrijf 20 miljoen kilo textiel en huisraad in en tachtig procent daarvan wordt hergebruikt. Het grootste deel wordt verkocht in de 26 vestigingen van Het Goed. Wat niet meer te verkopen is, wordt meestal zo verwerkt dat er nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. De Deventer vestiging is een erkend leerbedrijf voor mbo-studenten. Leuk weetje: de Deventer vestiging heeft als enige een fulltime stylist in dienst die alle tweedehands spulletjes fijn etaleert.

Winkelen bij Stilema van Circulus-Berkel
Ook Circulus-Berkel heeft een eigen kringloopwinkel: Stilema in Vaassen. Hier vind je tweedehands huisraad, meubels, kleding, boeken, apparaten en speelgoed: een compleet warenhuis! Stilema biedt ook activering en arbeidsmatige dagbesteding aan. Bij de winkel hoort ook een werkplaats.

Swits: vintage shoppen
Door de komst van museum MORE in Gorssel steeg het bezoekersaantal aan dit dorp flink en dat komt de plaatselijke winkeliers ten goede. Swits Vintage Fashion Company moest zelfs verhuizen naar een naastgelegen groter pand, vanwege de toenemende klandizie. Bij Swits vind je tweedehands kleding in het hogere segment en je maakt je garderobe compleet met schoenen, laarzen en riemen. Swits serveert ook een lekker kopje koffie.

Biologisch broodje in Twello
Ook Kringloopbedrijf Twello biedt werk, dagbesteding en leerwerkplekken. De lunchroom en het restaurant vormen het hart van het bedrijf. Ga smullen van een biologisch broodje, lekker taartje of iets anders van de menukaart.