Stedendriehoek

‘Wederom mooie traditie om zeep’

APELDOORN – “Ik word momenteel veel gebeld door vaste klanten die zich serieus zorgen maken”, vertelt eigenaar Edwin de Vries van Ed Raket Vuurwerk in Apeldoorn. “Ook De Telegraaf stond al voor de deur en de televisie wil me spreken. Het is verbijsterend dat wederom een mooie traditie om zeep dreigt te worden geholpen.”

Want ja, Apeldoorn wordt als eerste Nederlandse gemeente vuurwerkvrij, zo heeft de lokale politiek besloten. Dit jaar komen er al vuurwerkvrije zones, maar tijdens de jaarwisseling van 2020 naar 2021 geldt een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk.

De Vries spreekt – uiteraard – van ‘een financiële catastrofe voor mijn zaak’ bij een algeheel verbod, maar houdt vooralsnog hoop dat de Tweede Kamer begin volgende maand het besluit van de Apeldoornse politiek ‘overrulet’. “Ik ben een van de grote handelaren in Apeldoorn en de vuurwerkverkoop is mijn enige inkomstenbron in de winter.” Overigens heeft Ed Raket in dezen nog wel een belangrijke troef in handen, zo vertelt De Vries: “Ik heb een doorlopende vergunning voor de verkoop van vuurwerk. Ik ben benieuwd wat de gemeente daar dan mee gaat doen. Want hierdoor zou de situatie kunnen ontstaan dat de klanten bij mij wel hun vuurwerk blijven kopen, maar vanwege het afsteekverbod moeten uitwijken naar andere plaatsen.”

Edwin geeft aan dat hij de ‘betutteling’ wel een beetje moe aan het worden is. “Dat de discussie rond vuurwerk steeds weer oplaait, komt ook door het illegale vuurwerk dat vaak al maanden voor de jaarwisseling wordt afgestoken. “In Nederland mag het vuurwerk uitsluitend worden verkocht gedurende de laatste drie dagen van het jaar. Het vuurwerk dat je eerder hoort en ziet, halen de afstekers uit het buitenland: Spanje, Italië, Tsjechië en Polen, dat soort landen. Dat vuurwerk is over het algemeen veel gevaarlijker dan gewoon consumentenvuurwerk en daar gebeuren doorgaans dan ook de grootste ongelukken mee. Die handel moet worden aangepakt, niet het consumentenvuurwerk in mijn winkel en bij mijn collega’s.”

Nogmaals, Ed Raket blijft er vertrouwen in houden dat politiek Den Haag een stokje gaat steken voor het voorgenomen totaalverbod in Apeldoorn. “Het blijft vooralsnog koffiedik kijken. Achter de schermen zijn we nog wel dingen aan het voorbereiden, maar daar kan ik momenteel nog niet veel meer over zeggen.”