Stedendriehoek

‘We doen het voor de lach op hun gezicht’

APELDOORN – Kanjerdag (voorheen Truckersdag) is een dag voor alle kanjers: de cliënten, vrachtwagenchauffeurs, sponsors en vrijwilligers. Jaarlijks wordt dit festijn georganiseerd door Stichting Truckersevenementen Apeldoorn, die mensen met een verstandelijke beperking uit Apeldoorn en omstreken een onvergetelijke dag wil bezorgen. Toch wordt het steeds lastiger om het evenement te organiseren. “Dit heeft voornamelijk te maken met het tekort aan sponsoren en vrijwilligers”, vertelt penningmeester Ine Huisman. “We willen daar ook een oproep voor doen, want het voortbestaan van Kanjerdag hangt af van nieuwe sponsoren en vrijwilligers.”

De eerste truckrun vond plaats in 1996 en werd verzorgd door de Stichting Vrienden van Groot Schuylenburg. Tien jaar later heeft een groep enthousiaste vrijwilligers de organisatie overgenomen en de Stichting Truckersevenementen Apeldoorn en omstreken opgericht.  De nieuwe stichting had moeite met nieuwe sponsoren te vinden onder de naam Truckersdag, zodat ze in 2017 (door middel van een prijsvraag) een nieuwe naam koos. “Deze naam dekt beter de lading”, legt voorzitter Edwin Huisman uit. “Niet alleen de cliënten zijn kanjers, ook de chauffeurs, sponsoren en vrijwilligers.” Ondanks de nieuwe naam blijft het lastig nieuwe aanwas te vinden: er vallen meer vrijwilligers en sponsoren af dan dat er bij komen. De stichting is dan ook dringend op zoek naar nieuwe mensen. “Iedereen vindt het een leuk evenement dat moet blijven bestaan, maar daar hebben we wel hulp bij nodig”, vertelt Ine. “We zoeken voornamelijk mensen die in de werkgroep willen. Je helpt hierbij met het organiseren van het evenement en het aansturen van andere vrijwilligers. We hebben het hele jaar door één keer per maand een vergadering.”

“Want”, zo zegt Edwin, “hoe meer vrijwilligers, hoe minder werk. We doen dit (bijna) allemaal naast een fulltime baan. Ons dagelijks bestuur bestaat nu uit: Lia Belt (secretaris), Ine Huisman (penningmeester) en ik, de voorzitter. De groep bestaat nu (inclusief werkgroep coördinatoren) uit elf vrijwilligers van wie er volgend jaar twee stoppen. We zijn op zoek naar mensen van alle leeftijden die affiniteit hebben met de doelgroep. Wat wij leuk vinden aan dit werk? Wij halen veel voldoening uit de lach op het gezicht van de cliënten.”  

Drijvende krachten
Ine en Edwin organiseren de Kanjerdag alweer voor de dertiende keer. In 2003 reed Edwin voor het eerst mee als vrachtwagenchauffeur. Zijn ogen werden in 2002 geopend door de geboorte van hun zoontje met het syndroom van Down. Hij overleed vier dagen na de geboorte. Drie jaar later sloot Edwin zich aan bij de stichting en Ine kwam er in 2008 bij. Het dagelijkse bestuur is samen de drijvende kracht achter het evenement. “We proberen overal in te springen waar nodig. Je denkt misschien ‘het is maar één dag’, maar het kost veel geld en vergt veel organisatie. Zonder vrijwilligers en sponsoren kunnen we niet voortbestaan. Wilt u ons steunen met dit jaarlijks terugkerende festijn? Neem vrijblijvend contact met ons op!” Mail naar bestuur@truckersevenementenapeldoorn.nl, kijk op de website www.truckersevenementenapeldoorn.nl, bel voorzitter Edwin op 06-51128860 of penningmeester Ine op 06-51128861.