Stedendriehoek

‘Wat ons betreft hoeft er helemaal niks aan veranderd te worden’

APELDOORN – Al in 2009 vertelde Doutzen Kroes in een uitzending van Pauw dat ze zich schaamde Nederlander te zijn, door de manier waarop we Sinterklaas vieren: met Zwarte Pieten. Ze zei dat het echt niet meer kan’. Destijds was niemand het met haar eens en werd ze bespot voor haar afwijkende mening. Maar in nog geen tien jaar tijd is de stemming compleet omgeslagen en zien we op het journaal ruziezoekende actiegroepen die (bijna) met elkaar op de vuist gaan.

Als we het nieuws mogen geloven, lijkt het soms wel alsof Sinterklaas is verworden tot een maatschappelijke conflictsituatie in plaats van een onschuldig en vrolijk kinderfeest. Tegenstanders vinden dat Zwarte Piet een uiting is van racisme, voorstanders zijn boos omdat hun tradities in hun ogen ten onrechte worden ontnomen. 

In Apeldoorn zou de actiegroep Kick Out Zwarte Piet’ ook een demonstratie gaan houden maar is uiteindelijk toch besloten om deze af te blazen. Vanwege veiligheidsoverwegingen. “We zouden mogen demonstreren in een open veld zonder hekken of andere fysieke barrières met alleen een aantal agenten ter bescherming. Gezien onze ervaringen bij eerdere demonstraties en de vele agressieve en dreigende reacties achten wij het onverantwoord en niet veilig genoeg om te demonstreren in Apeldoorn.” De actiegroep van wie de leden het hele land afreizen voor demonstraties gaat dus niet meer demonstreren in Apeldoorn. Maar leeft het hele verhaal hier eigenlijk wel zo? Is ‘de Zwarte Pietendiscussie’ echt wel zo’n groot probleem als we van de landelijke media mogen geloven? Laten Apeldoorners zich zo makkelijk op de kast jagen?

Bij het optreden van tienerpopgroep TheTeenz in de MediaMarkt zijn Sinterklaas en Zwarte Piet ook aanwezig. Deze Piet is in de ‘originele’ vorm. Het optreden vindt op een klein podium plaats vlakbij de kinderen en heel benaderbaar. Er staan een stuk of twintig kinderen als publiek een paar meter achter ze staan de ouders. Sinterklaas zit op het podium en Zwarte Piet loopt er ook rond. Vrolijk zingen TheTeenz sinterklaasliedjes en dansen ze met de kinderen. Het is koud buiten maar dankzij hun vrolijke bewegingen hebben ze hier totaal geen last van. 

‘Ze letten er niet op’
Het publiek maakt zich duidelijk niet druk om de huidige vorm van Piet. “Het is dat je er nu over begint maar ik had het nog niet eens door” zegt Henry (36). Het onderwerp lijkt hem niet warm of koud te maken. “Wat mij betreft blijft hij lekker zwart maar ik ga er zeker niet voor of tegen demonstreren. Ik let er totaal niet op.”

Ook Malika moeder van twee kinderen die net als haarzelf ook een getinte huidskleur hebben ligt er niet wakker van. “Mijn kinderen hebben ook nooit gevraagd waarom Zwarte Piet zwart is ze zien het niet eens. Ze letten er niet op en vinden het alleen maar leuk.” Haar kinderen gaan met Sinterklaas en Zwarte Piet op de foto. Malika’s ouders komen uit Marokko zijzelf en haar kinderen zijn in Nederland geboren en opgegroeid. “Zwarte Piet is altijd zo geweest we weten niet beter en wat ons betreft hoeft er helemaal niks aan veranderd te worden.”

De organisatie van het evenement in de MediaMarkt wil niet reageren op de vraag of er is nagedacht in welke vorm de Piet zou verschijnen. Het is dus niet bekend of er bij de organisatie discussie over is gevoerd. Ze hebben in ieder geval wel voor een ‘normale’ Zwarte Piet gekozen bij hun evenement.

Lijn Sinterklaas-journaal
Bij de stedelijke intocht van de Sint op zaterdag 17 november georganiseerd door Stichting Sinterklaas Intocht Apeldoorn waren wel enkele roetveegpieten aanwezig maar het overgrote deel was daar zwart of donkerbruin. Zij zeggen ‘de lijn van het Sinterklaas-journaal te volgen’ en dus te kiezen voor een paar roetveegpieten tussen de zwarte massa. Na het afzeggen van de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet heeft niemand zich gemeld om te protesteren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet.

Het blijkt in Apeldoorn dus allemaal wel mee te vallen met het geschreeuw en demonstranten die elkaar te lijf gaan. De kinderen lachen en genieten van de altijd vrolijke Zwarte Piet die rijkelijk strooigoed uitdeelt. Ook voor de ouders lijkt het uiterlijk van de Piet niet een punt van discussie te zijn. Wellicht wordt het probleem van de ‘Zwarte Pietendiscussie’ nogal opgeblazen door de landelijke media maar Apeldoorners zijn verstandig genoeg om zich hier niet te veel van aan te trekken.