Stedendriehoek

Wat kunnen de sterren ons vertellen?

Zo vlak voor het nieuwe jaar staan de bladen er weer vol mee; horoscopen! Wat gaat het nieuwe jaar je brengen? Staan de sterren je goed gezind? En waarom zijn we in december ineens geïnteresseerd in zaken als geloof en astrologie?

Astrologie is een verzamelnaam voor ideeën over het veronderstelde verband tussen het lot van mensen en gebeurtenissen op aarde en de stand van de hemellichamen. Het gaat daarbij om de samenwerking tussen de bewegingen van de zon, maan en planeten. Wetenschappers hebben de principes van astrologie toegewezen aan pseudowetenschap, maar miljoenen mensen over de hele wereld geloven in de stand van de sterren en de verhalen over wat ons te wachten staat.

Geloof en astrologie kunnen goed samen
In de tijd van kerst gaan veel meer mensen naar de kerk dan de rest van het jaar. Blijkbaar is er in die periode meer behoefte aan. Hoewel kerkgang en astrologie geen directe band hebben, gaan deze twee goed samen. Tijdens de serie ‘Christelijk geloof en New Age’, uit de jaren negentig, werd een boekwerk getoond uit 1614, dat zich bevindt in de bibliotheek van de Vrijmetselaars in Den Haag. Dit boekwerk bevat officiële geschiedschrijving. Meer bijzonder is dat het boek de horoscoop van Christus is opgenomen. Uit de beschrijving blijkt dat de astrologische terminologie en de namen van de planeten als bekend worden verondersteld. Astrologie speelde dus een rol in de kerk. De stand van de maan en sterren ging hand in hand met wetenschap tot ver in de 17e eeuw. Veel kerken hadden astrologen in dienst. Charlatans bezorgden astrologie vervolgens een slechte naam en daarmee werd het ‘lijntje’ tussen astrologie en de kerk verbroken.

De Christelijke gemeenschap geeft aan dat astrologie geen religie is, maar dat veel mensen dit er wel van maken. “Dit gebeurt vaker. Mensen, die een houvast zoeken, die geen veiligheid en geborgenheid in zichzelf kunnen vinden, gaan dit zoeken in de vorm van spiritualiteit, in de glazen bol, in de kaarten en in de sterren. Het zijn trouwens ook niet de sterren die een belangrijke rol spelen in de astrologie. Het zijn de seizoenen. Zo begint de dierenriem op 21 maart, het begin van de lente, met het teken Ram. De herfst zet in met de Weegschaal, op 21 september. De zon staat op die momenten loodrecht boven de evenaar. Zowel het Noordelijk als het Zuidelijk halfrond krijgen dan evenveel licht en op beide halfronden is de dag even lang als de nacht.”

“Mensen zijn dol op horoscopen, of je er nou in gelooft in niet”
Horoscopen, een essentieel onderdeel van de astrologie, is een exacte afspiegeling van de ‘hemel’ vanaf de aarde gezien, voor een bepaald moment en een bepaalde plaats. Dit is een tijdskwaliteit. Dit is wat astrologen doen; zoeken naar samenspel tussen verschijnselen aan de hemel en de gebeurtenissen die op dat moment op aarde plaats vinden. Dankzij eeuwenlange studies van de cyclische bewegingen zijn de eigenschappen van de planeten afgeleid. Elke planeet is zo geworden tot een symbool.

Hoewel astrologie en het Christendom van oudsher dus hand in hand gingen, zijn er tot de dag van vandaag misverstanden of het ‘nou wel of niet samengaat’. De eerste Christenen moesten niet veel hebben van astrologie, doordat het Christendom opkwam in de tijd dat astrologie werd misbruikt. Zelfs een bezoekje aan de kapper gebeurde niet zonder overleg met een astroloog. Het gevolg was dat astrologie werd verboden.

De combinatie van geloof en astrologie blijft leiden tot vragen. Het Christendom is van mening dat hemellichamen stoffelijke werktuigen zijn van God. Zij zouden op zich geen macht of invloed hebben. “De sterren zetten niets in werking, maar geven aan wat bij de mens verschijnt in de loop van de tijd.”

Of de ‘sterren’ ons de waarheid vertellen zullen we nooit weten, maar feit is dat begin januari veel magazine weer vol staan met wat ons staat te wachten het komende jaar. En we willen het maar wat graag weten. Is het zoeken naar bevestiging of zekerheid? Misschien wel; de seizoenen zullen het ons vertellen.