Stedendriehoek

‘Wat is nou leuker dan door de stad crossen?’

APELDOORN – Op zondag 2 september vindt de derde editie van het evenement Merida City Mountainbike Apeldoorn plaats op het Marktplein. Managing Director van Merida Benelux bv Peter Koperdraad is uiteraard trots op het wielerspektakel in de stad waar zijn onderneming (Experience Center) – aan de Laan van Westenenk 102 – is gevestigd. “De Veluwse natuur is sowieso al het mooiste pretpark voor mountainbikers en zo’n race midden in het centrum is daarop een fantastische aanvulling. Want zeg nu zelf: wat is nou leuker dan door de stad crossen?”

Koperdraad is verzot op het mountainbiken dat, zo vindt hij, landelijk niet de aandacht krijgt die de sport in zijn ogen verdient. “Je ziet het zelden op televisie terwijl de sport zoveel beoefenaars telt. Vergelijk het bijvoorbeeld eens met veldrijden, dat minder beoefenaars kent maar wél regelmatig op het scherm is te zien. Begrijp me goed: ik vind alle vormen van de wielersport geweldig, maar begrijp niet waarom het mountainbiken daarin zo achtergesteld wordt.”

Merida is van origine ook een mountainbikemerk en al jaren is de onderneming van Koperdraad hoofdsponsor van de lokale mountainbikevereniging Bar End. “Sinds begin dit jaar zijn we tevens hoofdsponsor van de Apeldoornse Ren- en Toeristenvereniging De Adelaar. We dragen de lokale wielersport gewoon een enorm warm hart toe. Apeldoorn is een ware fietsstad in het groen.”

Twee jaar geleden beleefde Merida City Mountainbike Apeldoorn, georganiseerd door Stichting Streetrace Apeldoorn, zijn primeur als side event van en voorproefje op de start van de Giro d’Italia in deze gemeente. “Het evenement vond toen om die reden plaats in april, tegenwoordig is het in september. Met deze wedstrijd, en uiteraard ook het onlangs gehouden Nederlands kampioenschap bij Bar End, worden Apeldoorn en de mountainbikesport goed op de kaart gezet!”

Hoge kijkwaarde
Het evenement heeft een hoge kijkwaarde door de opzet van het parcours. Vrijwel het hele wedstrijdverloop is te volgen vanaf het Marktplein. Op een kort parcours met diverse hindernissen zijn er spectaculaire races te verwachten. Op het parcours strijden telkens vier renners tegen elkaar om via een knock-out systeem de finale te bereiken. Waren de nationale toppers met onder anderen (winnaar) Mathieu van der Poel al aanwezig tijdens het Nederlands kampioenschap in het Orderbos, met de status van UCI wereldbeker Eliminator wordt nu de internationale sprintelite verwacht. Met voormalig Europees kampioen Jeroen van Eck, de Franse wereldkampioen Titouan Perrin-Ganier, de Duitser Simon Gegenheimer (winnaar in Apeldoorn van vorig jaar), de Zweed  Anton Olstam en de Belg Fabrice Mels zal er op het scherpst van de snede gestreden worden. Bij de dames behoren Ingrid Boe Jacobsen (Noorwegen), Coline Clauzure (Frankrijk) en de Apeldoornse Anne Terpstra – winnaar van het NK – tot de favorieten. Naast de wereldbekerwedstrijden is er ook een shorttrackwedstrijd, een wedstrijd over 20 minuten waaraan ook de mindere goden kunnen deelnemen. Voor kinderen worden er Kidsraces gehouden.

Neusje van de zalm
In zijn Apeldoornse showroom toont Koperdraad met plezier het neusje van de zalm op het gebied van mountainbikes. “Ze worden steeds lichter van gewicht en steeds fraaier afgewerkt. Onze collectie – zo’n 350 modellen – is inmiddels al in negentig landen te koop. De lichtste fiets die we ooit in elkaar hebben geknutseld, woog nauwelijks 4,5 kilo. Ongelooflijk toch?” Merida Benelux bv is vooralsnog uitsluitend actief als Benelux-importeur en mede-verantwoordelijk voor de wereldwijde marketing, maar in de nabije toekomst zullen de mountainbikes ook vanuit de showroom verkocht gaan worden. “Tot op heden kunnen de klanten hier in het Experience Center al hun ideale fiets uitproberen, maar binnenkort maken we het ook mogelijk dat ze ‘m hier bestellen en afrekenen en dat wij er dan voor zorgen dat-ie in de gewenste plaats en winkel wordt afgeleverd.”

Een tevreden directeur derhalve, die zijn hoofdsponsorschap beslist niet misbruikt om het evenement op het Marktplein van een persoonlijke touch te voorzien. “Stichting Streetrace Apeldoorn heeft veel meer verstand van de organisatie van zo’n wedstrijd dan ik. Schoenmaker blijf bij je leest, vind ik dan. Het enige wat ik graag wil is dat we met Merida goed zichtbaar zijn voor het publiek en dat lukt tot op heden uitstekend. Helaas is het niet meer mogelijk om, zoals bij de primeur nog wel het geval was, het parcours door het Stadhuis te laten lopen. Met de erkenning als UCI-wedstrijd mócht dat simpelweg niet meer, omdat de regels voorschrijven dat de renners altijd zichtbaar moeten zijn voor het publiek. Maar dat is slechts een detail. We kunnen alleen maar hopen dat het publiek op 2 september weer massaal naar het Marktplein komt, maar het is dan ook koopzondag, dus ik verwacht een gezellige en drukbezochte wedstrijd met hopelijk weer veel spektakel!”