Stedendriehoek

‘Wat een aanwinst is de Zonnebloemauto!’

APELDOORN – Fietsen langs de Moezel, gezellige plaatsjes ontdekken en lekker een terrasje pakken. Mery Zomer reed met haar twee zussen en één zwager in de Zonnebloemauto naar het Duitse plaatsje Bremm.

Jarenlang ging Mery met haar zus en zwager op vakantie in Nederland. Toen haar andere zus weduwe werd, wilde zij ook graag mee. Maar dan wel naar oorden met meer zonkans. “We zijn twee keer met z’n vieren naar Portugal geweest en twee keer naar Spanje. Dit jaar wilden we een keer wat anders.” Ze lieten hun oog vallen op het Duitse Moezelgebied. “Er zijn daar niet veel aangepaste accommodaties. Ons sprak die in Bremm direct aan, een lieflijk dorpje dat uitkijkt op de Moezel.” 

Wijngaarden
Na een reis van zo’n vijf uur, inclusief stops, bereiken ze Bremm. “Leuk zo’n klein plaatsje, met mooie huizen en een mini-mini-supermarktje. De mensen zijn erg aardig en behulpzaam.” De fraaie wijngaarden van Bremm zijn bekend omdat ze op de steilste helling van Europa liggen. En de omgeving zelf is ook zeker niet vlak, ontdekten ze. “Mijn zwager moest de auto af en toe flink op zijn staart trappen”, lacht Mery. “Gelukkig draait hij daar zijn hand niet voor om.”  

Eigen vervoer
Mery en haar zussen Henny en Bea en zwager Roel genieten volop van de omgeving. “We hebben uitstapjes gemaakt met de auto en fietsen gehuurd. “Mijn zussen en zwager fietsten en ik reed ernaast met mijn rolstoel. We hebben twee keer een dagtocht gemaakt van 35 kilometer langs de Moezel. “Wat een uitzicht heb je dan. Met hellingen vol wijnranken, mooie dorpjes en allerlei schepen die voorbijkomen. Prachtig!” Onderweg stoppen ze regelmatig in een leuk plaatsje, om rond te kijken en lekker een terrasje te pakken. “Mensen kijken, een praatje maken. Echt vakantie!” Ook komen ze een pontje tegen waarmee je de rivier over kunt steken. “Ik kon er net op”, lacht ze. “Een hele leuke ervaring.” 

Aangepaste boot
Een boottochtje staat ook op de verlanglijst. In Cochem krijgen ze een tip over een aangepaste boot. “Iemand van een rondvaartboot in Cochem wist te vertellen dat er een aangepaste boot was, met een lift om op het zonnedek te komen. Bij de VVV hadden ze ons hier niets over verteld, dus we waren heel blij met deze tip. We hebben heerlijk in het zonnetje zitten genieten van al het moois dat langs gleed.” 

Familiebezoek
Na een fijne vakantie rijden Mery, Bea, Henny en Roel voldaan in de Zonnebloemauto weer naar huis. Onderweg bespreken ze al vast de vakantieplannen voor volgend jaar. Het wordt  weer Spanje, vertelt Mery. “Aan de Costa Blanca is een heel fijn, aangepast huis van Nederlanders waar we al eerder verbleven.” En de Zonnebloemauto? “Die huren we zeker weer. Voor een midweek in eigen land. Ook vind ik ‘m handig voor familiebezoek in Hoogeveen. Een rolstoelbus huren is erg duur. Dus wij vinden de Zonnebloemauto zeker een aanwinst!” 

 

Bijna vijftig rolstoelauto’s
Mery Zomer ging op pad met de Zonnebloemauto uit Apeldoorn. Deze aangepaste, rolstoelauto geeft mensen met een lichamelijke beperking vrijheid en flexibiliteit. De auto is te huur voor een dagje uit, vakantie of familiebezoek voor 40 euro per dag, inclusief 100 vrije kilometers per dag (exclusief brandstof). Reserveringen en informatie via telefoon 088-0016717. De Zonnebloemauto in Apeldoorn is op te halen bij Zorgsaam aan de Regentesselaan 2. Naast deze auto in Apeldoorn zijn er inmiddels bijna vijftig van dit type rolstoelauto’s verspreid over heel Nederland. Zie ook: www.zonnebloem.nl