Stedendriehoek

WADfilm live in Theater Orpheus met jarig Noordpool Orkest

APELDOORN – Op zondag 29 september speelt ‘WAD live’ in de Theater Orpheus. De WADfilm, die in 2018 voor het eerst in de bioscoop verscheen, wordt onder begeleiding van het Noordpool Orkest en verteller Rob Buiter opgevoerd in theaters door heel Nederland.

Dirigent Reinout Douma: ‘We hebben een totaal nieuwe dramaturgie gemaakt van de beelden, muziek en de tekst. Daarmee is WAD live, zelfs voor mensen die de film al hebben gezien, een nieuwe belevenis en een muzikale artistieke hommage aan de wadden’.

WAD live geeft extra dimensie aan de natuurfilm uit 2018: WAD, overleven op de grens van water en land. Deze wordt onder andere gecreëerd door het 42-koppige Noordpool Orkest, wat dit jaar bovendien zijn 10-jarig jubileum viert. De muziek van Martin Fondse, winnaar van de Buma Boy Edgar Prijs 2017, is door dirigent Reinout Douma verwerkt tot een nieuw muzikale compositie met veel ruimte voor improvisatie. Bezoekers zien een recente montage van scenes uit de WADfilm, met niet eerder vertoonde beelden. WAD live combineert beeld, muziek en verhaal, om de wadden op een unieke muzikale manier aan Nederland te tonen.

Rob Buiter, natuurverslaggever en radiomaker van Vroege Vogels, vervangt regisseur Ruben Smit als verteller bij de voorstellingen. Ruben Smit is uitgevallen door ziekte. Na Apeldoorn speelt WAD live nog op vier andere plekken in Nederland.

WADfilm
WAD de film ging op 1 en 2 oktober van 2018 in première in Leeuwarden. Ondertussen heeft de natuurfilm van Ruben Smit de status van Gouden Film behaald met 120.000 bezoekers. De film bevat alle dieren, vogels & planten, het zand, het weer en alle vier de seizoenen. De crew van vijftien man heeft in vijf jaar tijd 500 uur aan materiaal verzameld. Dit materiaal hebben zij ook verwerkt in een fotoboek, een reisgids en in de backstagedocumentaire die op de DVD staat. Begin volgend jaar verschijnt er ook nog een vierdelige tv-serie als natuurdocumentaire, waarin de duiding van de ecologische processen en gebeurtenissen veel nadruk krijgen.

Kaarten
Geïnteresseerden kunnen kaarten voor WAD live bestellen op de website van Theater Orpheus. Op de website van WADfilm (www.wadfilm.nl) is een overzicht te vinden van de twintig steden en theaters waar WAD live opgevoerd wordt.