Stedendriehoek

Waardering voor sportief gedrag

APELDOORN – Na afloop van de wedstrijd AMHC MD4-Ares MD3, vorige week, hebben MD4-aanvoerder Noor Polman en AMHC-voorzitter Edgar Breed aan hun tegenstander de eerste blauwe kaart uitgedeeld. Met de blauwe kaart kunnen jeugdteams van AMHC Apeldoorn bij thuiswedstrijden hun waardering voor sportief gedrag van de tegenstander uitspreken. Hiermee geeft de Apeldoornse club nog meer aandacht aan sportiviteit en respect tijdens het hockey.

“We vonden dat Ares fair speelde en eerlijk heeft gewonnen”, vertelt AMHC-aanvoerder Noor Polman. “Daarom hebben we een blauwe kaart aan ze uitgedeeld!” AMHC-voorzitter Edgar Breed hoopt dat er nog veel blauwe kaarten zullen volgen: “Hockey is een sport waar van oudsher sportiviteit en respect al centraal staan. Maar daar moet je wel aandacht aan blijven besteden. Met de blauwe kaart willen we jeugd leren om de sportiviteit van hun tegenstander te zien en te waarderen.” De spelers van Ares waren blij met de blauwe kaart: “We zijn wel een beetje trots op deze kaart. En hierdoor vinden we het leuk om later wéér tegen elkaar te hockeyen.”

De blauwe kaart, bedoeld als compliment voor tegenstanders, maakt sinds enige tijd een opmars binnen het hockey. Door het land heen delen inmiddels diverse verenigingen regelmatig de kaart uit na een wedstrijd met sportief gedrag. AMHC is de eerste vereniging in deze regio die de kaart introduceert. AMHC besteedt al veel aandacht aan sportiviteit en respect binnen het hockey. Zo wil de club iedereen plezier in het hockey laten hebben en – vooral de jeugd – hun spel laten spelen. Wedstrijden worden altijd gestart met een ‘shake hands’. Daarnaast is er op en om het veld veel aandacht voor een goede omgang met elkaar. Ook door toeschouwers te stimuleren om positief aan te moedigen. De blauwe kaart voegt daar een element aan toe, doordat teams wederzijds oog voor elkaars sportieve gedrag krijgen.