Stedendriehoek

Vrijheidscollege met Lale Gül in CODA

APELDOORN – Haar debuutroman werd bejubeld en verguisd en de bestseller ‘Ik ga leven’ had een explosief effect in streng-islamitische kringen. In het kader van Gelderse Vrijheidsdagen komt schrijver Lale Gül op zaterdag 13 mei van 13.30 tot 14.45 uur naar CODA, Vosselmanstraat 299. Haar vrijheidscollege gaat over de vrijheid van het individu ten opzichte van het collectief. 

Lale Gül: “Als vrijheid beknot wordt door de verwachtingen die ouders van je hebben, gebaseerd op strenge religieuze normen in een omgeving waarin mannen en vrouwen structureel anders worden behandeld, dan heb je geen vrijheid om jezelf te zijn en je te ontwikkelen. Dus moest ik afscheid nemen van die ouderlijke omgeving. En dat is moeilijk, maar ook een opluchting.”

Lale Gül (1997) debuteerde in 2021 op drieëntwintigjarige leeftijd met ‘Ik ga leven’. Met dit boek geeft ze een inkijkje in de gemeenschap waarin ze opgroeide. In deze autobiografische roman beschrijft Gül haar worsteling met de verwachtingen van haar streng-islamitische ouders en haar omgeving waar ze zich steeds meer aan onttrekt. Als jonge, hoogopgeleide en rebelse jonge vrouw past ze niet meer in het plaatje van haar ouders. En dat leidt tot conflicten. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek en is ze columnist voor onder andere het Parool. Elsevier Weekblad riep haar in 2021 uit tot Nederlander van het jaar.

De toegang is gratis, maar aanmelding vooraf is wel noodzakelijk via eventbrite.nl/e/tickets-coda-leest-vrijheidscollege-door-lale-gul-587696886207

Vrijheid beleef je samen in Gelderland  

De Gelderse bibliotheken organiseren en programmeren van maart tot en met september 2023 de Vrijheidsdagen waarmee in de hele provincie vrijheid besproken, onderzocht en gevierd wordt. De Vrijheidsdagen maken deel uit van het programma Gelderland in Vrijheid dat mede mogelijk gemaakt wordt door de provincie Gelderland, Erfgoed Gelderland en Rijnbrink. Kijk voor meer informatie op www.vrijheidgelderland.nl. (Foto: Annaleen Louwes)