Stedendriehoek

‘Voor mij is er geen onderscheid tussen olympisch en paralympisch’

APELDOORN – De Wereldkampioenschappen Para-cycling 2019 van 14 tot en met 17 maart in Apeldoorn worden voor Teun Mulder zijn derde WK in eigen land. In 2011 veroverde de sprinter op de baan van Omnisport in Apeldoorn zilver en brons, vier jaar later kwamen daar op de tandem samen met Tristan Bangma nogmaals een tweede en een derde plaats bij. In 2019 is één van Nederlands beste baanwielrenners ooit er opnieuw bij. Deze keer in de rol van toernooidirecteur.

Mulder weet als geen ander wat het met een sporter doet om voor eigen publiek te mogen rijden. “Dat geeft ontzettend veel moraal”, vertelt de drievoudig wereldkampioen op de baan. Gek genoeg veroverde hij die titels niet op de baan in Apeldoorn, al maakt het de herinneringen aan de thuiswedstrijden er voor Mulder niet minder mooi op. “In 2011 was ik op dag drie van de WK pas de eerste Nederlander die een medaille won. Je kunt nagaan hoeveel lawaai het publiek toen maakte. Dat was echt kicken. Sowieso is het supergaaf om voor familie, vrienden en oranjefans te mogen laten zien wat je in huis hebt. Dat gold zeker ook toen Tristan Bangma en ik in 2015 brons en zilver wonnen op de WK Para-cycling.”

Het was in 2013 dat Mulder begon met zijn omscholing van solosprinter tot piloot op de tandem. Van de olympische selectie naar de paralympische selectie. Toch voelde het voor Mulder naar eigen zeggen niet als een stap terug. “Voor mij is er geen onderscheid tussen olympisch en paralympisch, het is allebei topsport. Ik was gewoon toe aan een nieuwe uitdaging. Na brons op de Olympische Spelen in Londen werd een medaille op de Paralympische Spelen mijn volgende doel.” Maar eerst moest Mulder verplicht twee jaar aan de kant staan. Een vereiste vanuit het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). “Natuurlijk heb ik tussentijds wel gewoon door getraind, alleen mocht ik toen nog geen wedstrijden rijden. Ik heb vervolgens met verschillende stokers gereden, maar met Tristan voelde ik vanaf de eerste training direct een klik. Zowel op als naast de baan.”

Goud in Rio
De afloop is inmiddels bekend. Samen met Tristan werd Mulder in 2016 in Rio de Janeiro Paralympisch kampioen. Een prestatie die volgens Mulder niet moet worden onderschat. “Het is niet zo dat een olympische sporter op de tandem een garantie is op succes. Het niveau in het para-cycling is de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan. Op de tandems zijn vooral de Britse duo’s traditioneel erg sterk. We hebben er dus hard voor moeten werken. Op de WK in Apeldoorn in 2015 bleek al dat we dichterbij kwamen, maar eigenlijk gingen we pas in 2016 echt stappen maken. Op de Paralympische Spelen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Op de baan in Rio de Janeiro versloegen we de Britten, reden we een wereldrecord en wonnen we goud. Heel bijzonder om mee te maken.”

Thuisvoordeel
Door zijn verleden bij de para-cyclingselectie lijkt Mulder geknipt voor de rol van toernooidirecteur. Bovendien is Mulder afkomstig uit de provincie Gelderland, nog geen twintig minuten rijden van de baan in Apeldoorn – jarenlang zijn vaste trainingslocatie. Toch had hij de vraag van toernooiorganisator Team TOC niet zien aankomen. “Ik wist natuurlijk wel dat de WK naar Apeldoorn kwamen, maar toch kwam het een beetje als een verrassing. Ik draag de paralympische sport nog steeds een warm hart toe, dus toen ik werd gevraagd hoefde ik er niet lang over na te denken. Het is een mooie manier om bij de sport betrokken te blijven nu ik gestopt ben. Ik kijk er erg naar uit om mijn oud-collega’s weer te zien, vier dagen topsport van dichtbij te mogen meemaken en om mijn bijdrage te leveren aan de organisatie. Het zou fantastisch zijn als het Omnisport straks goed gevuld is en de Nederlandse deelnemers optimaal kunnen profiteren van het thuisvoordeel.”