Stedendriehoek

Voor iemand met dementie heeft een telefoon een snoer

STEDENDRIEHOEK – Op vrijdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Maar niet minder belangrijk, ook bij de betrokken mantelzorgers en dierbaren van degene met dementie. Want ook voor hen heeft deze ziekte een grote impact op hun dagelijks leven.

Veranderingen
Bij familie, dierbaren en mantelzorgers van iemand met dementie, spelen zorgen, rouw en verdriet vaak een grote rol. Ook hebben zij veel vragen. Hoe verandert iemand zijn belevingswereld? Op welke manier kan ik hier als naaste het beste op inspelen? Hoe handel je op het moment dat iemand niet meer veilig thuis kan wonen? 

Recente herinneringen verdwijnen
Bij mensen met dementie verdwijnen langzaamaan de recente herinneringen uit hun brein. Zodoende herkennen ze een dispenser niet meer als ‘zeep’ en een mobieltje niet als ‘telefoon’. Zij herkennen alledaagse gebruiksvoorwerpen niet meer. Dit zorgt voor angst, onrust en het gevoel niet begrepen te worden. Vaak is het voor naasten lastig om hier mee om te gaan. 

Thuis is waar je je begrepen voelt
In de zorgvilla’s van Stepping Stones Home & Care wordt er belevingsgerichte zorg verleend aan mensen met dementie. Doordat er tijd en ruimte is om bewoners te leren kennen, kunnen de verzorgers rekening houden met het dagritme en persoonlijke voorkeuren en behoeften van bewoners. Heeft iemand bijvoorbeeld een passie voor tuinieren, dan wordt er samen in de moestuin gewerkt. Gerechten van vroeger worden bereid: de geur en de bereiding haalt herinneringen en verhalen naar boven. Daarnaast zijn de villa’s een tikje ouderwets ingericht, met spullen van vroeger. Herkenning is namelijk belangrijk voor iemand met dementie. De zorgvilla’s bieden een huiselijke omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich écht thuis voelt. 

Belevingsgerichte zorg is niet standaard
Deze vorm van dementiezorg is helaas (nog) niet standaard. Op het onvermijdelijke moment dat iemand met dementie niet meer thuis kan wonen, is er behoefte aan een passend tweede thuis. Een thuis waar het warm en vertrouwd voelt en waar er aandacht en ruimte is om elkaar écht te leren kennen. 

Een zorgvuldig proces
De keuze voor een geschikte woonomgeving voor uw echtgenoot, partner of familielid is een zorgvuldig proces waarin Stepping Stones Home & Care u graag begeleidt en adviseert. U kunt hiervoor contact opnemen met Manager Welzijn en Zorg Alie van den Brink, via telefoon 088-1132000 of bekijk de website www.steppingstones.nl.