Stedendriehoek

Volgende stap in fotografie

APELDOORN – Vorig jaar was de succesvolle vierde editie van Apeldoorn Fotostad meer dan voorheen een platform van alle activiteiten tijdens de tweejaarlijkse manifestatie. In deze samenwerking wordt nu een volgende stap gezet. Onder de naam Apeldoorn Photo sluiten het FotografenCafé en Help Portrait Apeldoorn aan. Ook is er verbinding gelegd met de Gemeente Apeldoorn en zal de Stadsfotograaf van Apeldoorn aansluiten. Vanuit dit Apeldoornse platform worden doorlopend fotografie-activiteiten gehouden.

“Met de ervaring van de editie van 2018 nog vers in het geheugen, is verdere samenwerking een logische stap. Er zijn verschillende initiatieven in Apeldoorn die allemaal fotografie als centraal thema hebben. Door met elkaar onder één naam activiteiten aan te bieden, ontstaat er meer overzicht en kunnen wij elkaar versterken”, aldus Jeffrey de Grijs, voorzitter van Apeldoorn Fotostad. “Niet alleen voor bezoekers en geïnteresseerden, maar ook organisatorisch. Eén paraplu voor alle foto-activiteiten in het nieuwe platform. Daarbij streven wij ernaar om een constant aanbod te presenteren. Met wel elke twee jaar een groot festival. Iedereen kan zich aansluiten. Dit alles onder de naam Apeldoorn Photo.”

Vijf thema’s

Er wordt gewerkt met vijf centrale thema’s, waar activiteiten onder vallen: 1. Festival: het tweejaarlijkse festival – voorheen Apeldoorn Fotostad – is een belangrijke basis. Met een fotografisch thema worden fotografen uitgenodigd om in 2020 mee te doen; 2. Meetups: uiteenlopende ontmoetingen waarbij fotografie centraal staat. Bekendste meetup is het FotografenCafé, al jarenlang een gezellig en goed bezochte meetup met inspirerende sprekers. Deze gaat vanaf heden door onder de naam Fotocafé; 3. Stadsfotograaf: deze wordt door de Gemeente Apeldoorn benoemd voor een periode van twee jaar. Anders dan voorheen zal de Stadsfotograaf ook meedoen aan Apeldoorn Photo; 4. Educatie: alle soorten van workshops, opleidingen en korte trainingen kunnen hier deel van uitmaken. Partijen die hier al actief zijn, worden uitgenodigd zich aan te sluiten. 5.      Projecten: hieronder kunnen allerlei soorten van fotografische activiteiten vallen. Kern is dat ze zowel eenmalig zijn (bijvoorbeeld exposities) als doorlopend georganiseerd kunnen worden.

Agenda

De Grijs: “De basis van alle activiteiten is Apeldoorn en de lokale fotografen. Maar daar zal het zeker niet bij blijven. Ook Apeldoorn Photo gaat samenwerking zoeken met nationaal en internationaal bekende fotografen en deze naar Apeldoorn halen. Op de website https://apeldoorn.photo staat naast informatie over de verschillenden onderdelen, ook de agenda. Iedereen met activiteiten op het gebied van fotografie in Apeldoorn en omstreken kan hierin worden opgenomen. Insturen kan via de website.”