Stedendriehoek

Vive La France in Zwitsalfabriek

APELDOORN – Twee dagen genieten van het mooiste wat Brocante Nederland te bieden heeft, kan men op zaterdag 24 en zondag 25 maart in de oude Zwitsalfabriek aan de Vlijtseweg.

Om de brocantemarkt tot een echte belevenis te maken, wordt het terrein volledig omgetoverd in Franse sferen. Van 10.00 tot 16.00 uur op beide dagen vinden bezoekers behalve brocante ook antiek, vintage en industriële topstukken. Met al het lekkers wat Frankrijk te bieden heeft, is dit evenement een traktatie voor de liefhebbers. Organisator Jos van Laar laat weten dat het zowel voor volwassenen als voor kinderen een ontzettend leuk weekend gaat worden. “Naast de brocantemarkt is er op beide dagen een samenkomst van de Traction Avant Club met Franse oldtimers. Daarnaast zijn er op zaterdag demonstraties jeu de boules. En natuurlijk kunnen de bezoekers desgewenst zelf een balletje meegooien.” 

Tijdens de primeur van de brocantemarkt, vorig jaar, waren er dertig brocanteurs (standhouders). Van Laar: “Nu hebben we er zestig en een wachtlijst! Ik had ook niet durven dromen dat het zo’n succes zou worden.” Op zaterdagavond vindt een Frans diner met live muziek plaats, waarvoor men nog kan reserveren tot uiterlijk donderdag 22 maart. Het begint om 19.00 uur en de kosten voor het vijfgangendiner bedragen €35,-. Reserveren via e-mail: vanlaarevents@live.nl 

“Op zondag is er een kaas-, wijn- en oesterproeverij. Noem een Franse kaas en hij is er zondag. Het wordt daarmee ook culinair genieten voor iedereen.” Er zullen genoeg eet- en drinkstands aanwezig zijn voor iedereen, waarbij alles in Franse sferen zal zijn: macarons, crêpes, éclairs, flammkuchen uit de Elzas en natuurlijk kunnen bezoekers zich er ook volop te goed doen aan de heerlijke Franse baguettes. Stokbroden dus.

Een opvallend item, centraal in de hal bij de oester- en champagnebar, is wederom een heuse Eiffeltoren van liefst zeven meter hoog. Nieuw is daarnaast een zes meter hoge uitvoering van de Moulin Rouge. “We willen een sfeer creëren van rond de Seine, de beroemde rivier in Parijs. De kunstenaarswijk Montmartre wordt hier nagebootst met schilders, beeldhouwers en straattheater. Verder kan jong en oud genieten van Patrick’s ballonkunst. Apeldoorner  Patrick van de Ven behoort tot de absolute wereldtop van ballonartiesten.

De markt vindt plaats op beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs is 3 euro, kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Van Laar: “We hebben de toegang tot het evenement bewust zo laagdrempelig gehouden, omdat we willen dat heel Apeldoorn met volle teugen van dit evenement kan genieten.” Zie voor de deelnemers ook de website brocantemarktapeldoorn.nl .