Stedendriehoek

Vind je bril online en laat je ogen opmeten in de winkel

Opeens zie je niet meer scherp; je hebt moeite met de letters in de krant of je herkent de buurman pas als hij vlak voor je neus staat. Of het nu gaat om dichtbij of juist ver weg: je moet hoe dan ook een paar lenzen of een bril. Daarvoor hoef je gelukkig niet meer door weer en wind naar de brillenwinkel. Zo bieden veel online opticiens tegenwoordig de mogelijkheid aan om een bril virtueel te passen. Soms kun je ook een aantal monturen uitkiezen en ze laten opsturen om ze thuis te proberen.

Hoe pas ik een bril online?
Online een bril passen is erg eenvoudig. Het werkt als volgt: bij een online brillenwinkel zoek je een montuur uit dat je bevalt en je klikt op virtueel passen. Zorg ervoor dat de camera van je computer aan staat. Die functioneert als een spiegel, waarin je jezelf en de virtuele bril van je keuze ziet. Nu kun je de bril passen alsof je in de winkel bent. Bij Mister Spex bieden ze deze mogelijkheid om je bril virtueel te passen aan. Je kunt daarnaast – maximaal – vier brillen op laten sturen, die je thuis kunt passen. Ze geven je ook de optie om een oogmeting bij een partneropticien te laten doen.

Doe een online test voor een indicatie
Het is namelijk nog niet mogelijk om je ogen online te laten opmeten. Momenteel kun je wel een online oogtest doen op de website van het Oogfonds. Door deze test krijg je een indicatie van de staat van je ogen: je weet of je aan een bril toe bent en of je ogen achteruit zijn gegaan. Het is dan nog niet bekend welke sterkte je nodig hebt. Daarvoor moet nog altijd door een specialist naar je ogen worden gekeken. De Consumentenbond heeft meerdere opticiens onderzocht. Op hun website vind je tips voor een goede oogmeting. De opticien zal met zijn meting onderzoeken hoe bij- of verziend je bent. Wat dat precies inhoudt, leggen we hieronder uit.

Bijziendheid (myopie)
Als je bijziendheid bent, zie je dingen die verder weg zijn niet goed en heb je glazen nodig met min-sterkte. Bijziendheid kan veroorzaakt worden, doordat je ooglens of hoornvlies te bol is. Gevolg is dat lichtstralen voor je ooglens terechtkomen. Op je netvlies ontstaat dan een wazig beeld. Bijziendheid kan ook bij kinderen voorkomen en is dan vooral een gevolg van te weinig in de buitenlucht zijn en te veel op een scherm kijken. Het fabeltje over vierkante ogen blijkt toch een kern van waarheid te bevatten! Meer informatie over bijziendheid kun je vinden op de site oogartsen.nl.

Verziendheid (hypermetropie en presbyopie)
Bij verziendheid kun je van dichtbij niet goed zien, waardoor je bijvoorbeeld problemen ervaart tijdens het lezen of schrijven. Dit kan komen, doordat je ooglens of hoornvlies te plat is. Daardoor vallen de lichtstralen niet op je netvlies, maar erachter. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en dat je scheel gaat kijken. Deze klachten worden meestal gedurende de dag erger, omdat je ogen voortdurend proberen om je zichtproblemen te verhelpen. Je hebt in dit geval glazen nodig met een plus-sterkte.
Bij sommige mensen komt het voor dat ze vanaf hun veertigste problemen krijgen met het lezen van boeken of de krant. In dat geval gaat het om verziendheid door ouderdom, de medische term hiervoor is presbyopie. Je hoeft dan niet meteen een dure bril te bestellen en een oogmeting te laten doen. Een leesbrilletje van een paar euro bij de drogist kan al wonderen doen. Als die niet afdoende helpt, kunt je alsnog je ogen laten meten.

De opticien op de hoek is (nog) onmisbaar
Het gemak bij het uitkiezen van een bril is enorm toegenomen door het aanbod dat je online vindt. Toch is de ouderwetse opticien die je ogen vakkundig opmeet nog altijd onmisbaar, want een adequate online oogmeting is er (nog) niet. De toekomst zal uitwijzen of je dit ook online kunt laten doen. Tot die tijd is de online opticien nog een mooie aanvulling op de brillenwinkel op de hoek.