Stedendriehoek

Vier ontwerpen voor herinrichting Marktplein gepresenteerd

APELDOORN – Donderdagavond zijn de vier ontwerpen voor de Plein van de Stad-verkiezing voor het eerst aan het grote publiek getoond tijdens een kick-off in bioscoop VUE Apeldoorn. Daar lichtten de ontwerpbureaus hun ontwerp toe, in aanwezigheid van onder anderen wethouder Mark Sandmann, de voorzitter van Architectuurcentrum Bouwhuis Hans Mencke, gemeentelijk projectleider Arno klein Goldewijk en natuurlijk een afvaardiging van de vier ontwerpbureaus. De dertienjarige Eva Kluft, initiatiefneemster van het kinderburgemeesterschap, bracht vervolgens de eerste stem uit.

‘Park op het Plein’ van Karres + Brands was het voorstel voor een nieuw type marktplein. Een marktplein dat kan reageren op alle vormen van gebruik. Een marktplein dat altijd prettig voelt, onafhankelijk van welke evenementen er ook zijn. ‘Park op het plein’ biedt een groen en attractief middelpunt als het plein leeg is en een rustige oase als er drukke activiteiten zijn. Het is een eenvoudige en heldere interventie, die werkt als een magneet in de lege ruimte van alledag en die ruimte en comfort biedt tijdens drukke evenementen. Het plein omvat een groene oase met een ronde pergola: de ring. Daarnaast een ‘docking station’ voor markten, festivals en evenementen.
Dan is er ook ‘Apeldoorn op het Plein’ van Bureau B+B. Momenteel wordt de overgang van de stad en het plein als vrij hard en abrupt ervaren. Het plein mist de sfeer en gezelligheid van bijvoorbeeld de Hoofdstraat en het Raadhuisplein. “Het doel is om die gezelligheid naar het plein te halen. In het ontwerp trekken we Apeldoorn als het ware het plein op. De stad en het plein raken met elkaar verweven.” De sfeer van de Veluwe komt terug in de verharding, de beplanting en het Stadspodium. Aan het Stadhuis ontstaat een lichte open plek die doet denken aan een zandverstuiving. Daar omheen ligt een groene rand van bomen en tuinen met natuurlijke beplanting, omringd door zitranden waardoor fijne plekken ontstaan waar van alles kan gebeuren.
West 8 komt met ‘De Apeldoornse Markthal’, een iconische markthal waarin talrijke evenementen kunnen plaatsvinden. Denk aan een overdekte schaatsbaan, een overdekte weekmarkt, een kermis, maar ook als decor voor een massa-evenement. Dit alles wordt opgeleukt met een interactieve fontein in de as van het Raadhuis, de entree van een fietsparkeergarage en een zogenoemde bomenbank: een langwerpige, granieten zitrand met in het hart veel groen en enkele bomen.
Landlab komt met het Marktplein als ‘Plein van de Stad’. Dat betekent: een plein voor iedereen en herkenbaar Apeldoorns. Waar je hart sneller van gaat kloppen, en wat het kloppend hart van de stad vormt. Een geborgen en groen plein met ruimte voor de (waren)markt, zo nu en dan een feestje en ook die andere 250 dagen vol activiteit! Ontspannen zitten en werken tussen de bloemen; borrelen op een terras onder de bomen, spelen in het water van de fontein, klimmen op grote keien en schommelen in het Apeldoornse huis.
De verkiezingsperiode is van 7 tot 17 december. Op donderdag 20 december, tussen 16.00 en 18.00 uur, is de bekendmaking van het winnende ontwerp op het Marktplein.