Stedendriehoek

Vier dagen wandelen door al het groen

APELDOORN – De 66e editie van de Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn vindt plaats van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juli. Deze vierdaagse is niet alleen plezierig voor doorgewinterde wandelaars, maar ook voor beginners.

Bovendien wandelt jong en oud mee. “Waarom? Omdat deelnemers niet per se vier dagen hoeven te wandelen en kunnen kiezen uit korte en lange afstanden. Er is keus uit afstanden van 12, 20, 30, 40 of 50 kilometer per dag. En wandelaars kunnen ook één, twee of drie dagen deelnemen”, vertelt Jan Vukkink. “Het aantal ‘dagjesmensen’ neemt ook elk jaar toe”. Momenteel hebben alweer zo’n tweeduizend wandelaars zich bij de organisatie aangemeld. Traditioneel zijn daar ook weer deelnemers uit België en Duitsland bij.

Vukkink: “Als deelnemer aan de Apeldoornse Vierdaagse krijg je een aantrekkelijke route voorgeschoteld. Vanaf de start loop je iedere dag rechtstreeks de natuur in. Afhankelijk van de gekozen afstand loop je door bossen, over heidevelden en langs zandverstuivingen. Behalve door diverse Veluwse dorpjes wandel je ook langs de vele bezienswaardigheden van Apeldoorn en omstreken. Natuurpark Berg en Bos, Paleis Het Loo, de sprengen in deze streek: je komt het allemaal tegen tijdens de vier etappes.”

De Apeldoornse Vierdaagse, die geheel wordt georganiseerd en uitgevoerd door meer dan honderd vrijwilligers, kenmerkt zich behalve door de natuur, ook door de gezellige sfeer. Start en finish zijn op het complex van voetbalvereniging Victoria Boys aan de Berghuizerweg te Apeldoorn. Dit complex ligt aan de rand van de uitgestrekte bossen, zodat de routes – 12, 20, 30, 40 of 50 kilometer lang – direct de natuur in gaan en de Apeldoornse vierdaagse het predicaat ‘de groenste van Nederland’ kan waarmaken.

Zowel bij de rustpunten langs de route als op het start- en finishterrein worden de deelnemers onthaald met een gevarieerd muziekprogramma. Extra sfeer biedt, op de laatste wandeldag, een streekproductenmarktje op de grote rustplaats. “We hebben voor deze editie extra goed gelet op een duidelijke bewegwijzering. Hoge palen met grote verwijsborden kunnen nu niet meer voor verwarring zorgen”, verwacht Vukkink, die nog een dringende oproep heeft voor de deelnemende wandelaars: “Houdt u zich alstublieft aan de rusttijden, want we willen elke dag om 17.30 uur sluiten. Ik weet het, als wandelaar bent u ook een dagje lekker uit, maar wanneer u zich niet aan de doorkomsttijden houdt, staan heel veel vrijwilligers op u te wachten.”

Vorig jaar, bij de 65e editie, heeft de organisatie een bedrag geschonken aan de Bas van de Goor Foundation. Vukkink: “Ook dit jaar steunen we een goed doel: Spieren voor Spieren. Op de slotdag wordt een cheque overhandigd aan een vertegenwoordiger van die stichting.” De inschrijftermijn voor de Vierdaagse sluit op zondag 30 juni om 24.00 uur of mogelijk eerder, als het maximumaantal inschrijvingen is bereikt voor de verschillende afstanden. Aanmelding dient op maandag 8 juli tussen 13.00 en 16.00 uur of dinsdag 9 juli voor de starttijd plaats te vinden bij Victoria Boys. Tegen inlevering van het inschrijfbewijs worden de start/controlekaart en het programmaboekje uitgereikt. Voor meer informatie, bijvoorbeeld de inschrijfkosten: www.4daagseapeldoorn.nl