Stedendriehoek

Veteraan Edwin de Wolf uit Apeldoorn centraal in landelijke campagne

APELDOORN – Veteraan Edwin de Wolf uit Apeldoorn staat centraal in de nieuwe campagne van Nederlandse Loterij. Edwin deelt hierin zijn persoonlijke verhaal van het moment waarop hij als militair op een landmijn stapte tot zijn overwinning bij het internationale multi-sportevenement voor gewonde, zieke en chronisch geblesseerde veteranen, de Invictus Games. Dit om anderen te inspireren en om te laten zien hoe de jaarlijkse financiële bijdrage van Nederlandse Loterij aan sport, maatschappij en goede doelen wordt besteed.

Edwin de Wolf begon zijn carrière als militair in 1990 op de Koninklijke Militaire School. Na zijn opleiding zat hij als groepscommandant bij verschillende eenheden. Tijdens een missie in voormalig Joegoslavië stapte Edwin op een landmijn. Hierdoor raakte hij zowel tijdelijk zijn gezichtsvermogen als gehoor kwijt en raakte zijn linkbeen onherstelbaar beschadigd.
Na het ongeluk begon een lange periode van revalidatie. Vastbesloten om te herstellen zocht Edwin direct een nieuwe motivatie. Zijn motivatie in die eerste tijd was jongens uit zijn groep die thuiskwamen van een missie ‘lopend’ te ontvangen. “Ik vertikte het hen te ontvangen in een rolstoel. En dat is me gelukt”, zegt Edwin. Later in zijn revalidatie maakte hij kennis met de fiets. De racefiets maakte hem fitter en sterker en gaf hem een nieuwe ambitie, de Invictus Games.
Edwin werd steeds fanatieker met wielrennen en mountainbiken, waarbij hij trapt met één been. Zijn beperking werd zijn kracht: inmiddels was hij para-wielrenner op het Invictus-topniveau. Edwin nam als wielrenner deel aan de Invictus Games, de Olympische Spelen voor oorlogsveteranen. In Orlando (2016), Toronto (2017) en Sydney (2018) wist hij vier bronzen medailles te behalen.

Campagne
De campagne van Nederlandse Loterij vertelt het eerste verhaal uit een serie waarin mensen die ondanks het bereiken van een dieptepunt, hun kans hebben gepakt en voor een nieuw hoogtepunt in hun leven zijn gegaan. De campagne vertelt het verhaal van Edwin de Wolf en hoe hij na een verschrikkelijke gebeurtenis toch naar een persoonlijk hoogtepunt is gegaan. De video laat zien hoe de spelers van de kansspelen van Nederlandse Loterij via de jaarlijkse afdracht aan de sport, goede doelen en maatschappij bijdragen aan deze overwinning. In de campagne worden de spelers hiervoor bedankt.

vfonds
Het vfonds, één van de goede doelen die Nederlandse Loterij steunt, is zeer belangrijk voor Nederlandse veteranen. Mede door de opbrengst van de spellen van Nederlandse Loterij kan het vfonds investeren in veteranenzorg. Dit doen zij onder andere in de vorm van maatschappelijk werk, juridische dienstverlening en nazorgprogrammas. Zo wordt de herinnering aan oorlog behouden herdenken we slachtoffers van conflicten en vieren we bevrijding en vrijheid. Het afgelopen jaar heeft Nederlandse Loterij een bedrag van €353.000 mogen afdragen aan het vfonds.