Stedendriehoek

Veelzijdig festival in het tekenvan 75 jaar Vrede en Vrijheid

APELDOORN – Zondag 7 juli van 12.00 tot 19.00 uur vindt in het Oranjepark de internationale marktmanifestatie WorldProef Culture 2019 plaats. Deze zevende editie van het evenement staat in het teken van ‘Duitsland & Nederland’ en het betreft een initiatief van Gelre Association International. In de aanloop naar de viering van 75 jaar Vrede en Vrijheid is bewust voor dit thema gekozen.

Voorzitter Simon Boon en Teun Dupain zijn namens de Gelre Association International aangeschoven voor een goed gesprek over dit internationale festival met speciale aandacht voor Duitsland als gastland. “Wij werken hiervoor nauw samen met de Duitse steden Düsseldorf, Minden, de Landkreis Kulmbach, Euregio Rhein-Waal en Euregio Gronau-Enschede. Het is pertinent géén foodmarkt, al zijn er natuurlijk wel stands met lekkere hapjes en drankjes als eetcultuur. WorldProef Culture is vooral een unieke en kleurrijke internationale markt met cultuur, historie, toerisme, mode, economie & ecologie, workshops, informatie en een internationaal muzikaal-cultureel programma. Minimaal twaalf landen presenteren zich elk op hun specifieke wijze: Duitsland – uiteraard – en verder Indonesië/Molukken, China, India, Suriname, Oezbekistan, Thailand, Rusland, Italië, Israël, natuurlijk ook Nederland alsook migranten uit diverse landen.”

WorldProef Culture biedt gelegenheid tot kennismaken en ontmoeten en beoogt het belang van samenwerking tussen landen en regio’s te onderstrepen. Simon Boon: “Gelre Association International onderschrijft de noodzaak van internationaal delen van sociale, culturele, economische en ecologische waarden en van wederzijdse internationale versterking op basis van gedeelde belangen. Het respecteert – en bouwt voort op – de verdiensten van generaties. Historisch besef, respect, waarderen, stimuleren en belonen zijn belangrijke voorwaarden voor succesvolle internationale ontwikkeling, samenwerking en innovatie.”

Eerdere landenthema’s

Vorig jaar stond de internationale marktmanifestatie WorldProef Culture in het teken van Indonesië. Eerder waren de thema’s viering van 150 jaar Canada (2017), Italië (2016) – in verband met de Giro d’Italia, China (2015), ook Duitsland (2014) – in het kader van de Europese Verkiezingen en Rusland (2013); in het kader van het Vriendschapsjaar vonden destijds zeven weken lang Rusland-gerelateerde activiteiten plaats.

Het wederom gevarieerde programma voor dit jaar omvat onder meer Duitse muziek, gebracht door de Egerländer Kapel uit Ede. De marktmanifestatie wordt om 12.00 uur geopend door de burgemeester van Düsseldorf, Wolfgang Scheffler (zie foto). Verder is er aandacht voor de in mei geopende Oranjefietsroute Apeldoorn-Kleve-Moers: een 225 kilometer lang, grensoverschrijdend traject. Daarnaast kan de organisatie weer rekenen op Indonesische deelname, dansende en zingende kinderen van de Russische school Mozaïka in Amersfoort en eveneens Chinese dans, door onder anderen kinderen van de Chinese school Wenxin, alsook een muzikale bijdrage uit India en Suriname.

De werkgroep Israël verleent haar medewerking, net als de Apeldoornse werkgroep Fairtrade, en de lokale vmbo-scholen presenteren zich onder de noemer ‘Trots op vmbo’.

Boon en Dupain kijken zelf alweer reikhalzend uit naar WorldProef Culture 2019. “Het wordt wederom een veelzijdig festival. Met het oog op herdenken en vieren van 75 jaar Vrede en Vrijheid kijken we ook vooruit. Wat zijn de voorwaarden voor Vrede en Vrijheid, hoe is het met onze internationale samenwerking gesteld, wat delen we met onze internationale (onder wie Duitse) partners, is er ruimte voor gezamenlijk herdenken en vieren?”

De organisatie is overigens op zoek naar meer belangstellende deelnemers voor de marktmanifestatie. Zij kunnen zich melden via de website www.worldproef.nl of via facebook www.facebook.com/worldproef