Stedendriehoek

Veelgestelde vragen over luchtbuksen

Luchtbuks is één van de vele sporten waar veel vragen over worden gesteld. Schieten met een luchtbuks is een hartstikke leuke hobby, maar er komt wel het een en ander bij kijken. In de schietsport heb je vele verschillende varianten die je kunt uitoefenen, en over de sport in zijn algemeenheid zijn er ook dingen waar je altijd van op de hoogte moet zijn.Wij nemen je graag mee langs een aantal veelgestelde vragen op het gebied van luchtbuksen.

Heb ik een vergunning nodig voor een luchtbuks?
Nee, je hebt als koper en eigenaar voor het bezitten van een luchtpistool geen vergunning nodig in Nederland. De voorwaarde is wel dat je minstens 18 jaar of ouder bent. Dit moet je kunnen aantonen bij de aankoop.

Kan ik een luchtbuks online kopen?
Ja, dat kan. Je kunt tegenwoordig gewoon een luchtbuks online kopen en je hoeft dus niet per se naar de winkel. Ook wanneer je online besteld zul je bij levering een identiteitsbewijs moeten kunnen tonen. Je wordt aan de deur gecontroleerd. Dit alles is om te voorkomen dat minderjarigen een luchtbuks online gewoon kunnen bemachtigen terwijl dit absoluut niet de bedoeling is. Vandaar dat ook de gegevens van de koper worden geregistreerd, hier komen we later op terug.

Hoe zit het met het vervoeren van een luchtbuks?
Volgens de wet mag je dan wel gewoon een luchtbuks pistool hebben, maar het is dan weer tegen de wet om hier zomaar mee over straat te lopen of in een auto te vervoeren zonder dat de luchtbuks goed verpakt us. Je mag het geweer tijdens het vervoeren tevens nooit laden of spannen. Om een luchtbuks goed te kunnen vervoeren kun je een speciale luchtbuks koffer te kopen. Daarnaast is het aan te raden om de koffer met een trek beugelslot af te sluiten.

Tijdens het vervoer moet je ook kunnen aantonen dat je 18 jaar of ouder bent. Ga je met je luchtbuks in de weer, zorg er dan dus altijd voor dat je een identiteitsbewijs bij de hand hebt! Anders kan de luchtbuks in beslag worden genomen, en dat is natuurlijk zonde.

Worden mijn gegevens genoteerd als ik een luchtbuks koop?
Voor iedere luchtbuks geldt een identificatie en registratieplicht. Dit is een wettelijke verplichting voor de handelaar en de klant. Dit houdt in dat een klant aan de hand van identiteitsbewijs wordt geregistreerd. Deze gegevens moeten worden verstrekt en worden bijgehouden in een register. Deze gegevens worden 7 jaar bewaard.

Waar mag ik mijn luchtbuks gebruiken?
Je mag je luchtbuks gebruiken bij een schietvereniging of op eigen terrein. Openbare plekken zijn verboden en dit is een strafbaar feit. Dit komt omdat een luchtbuks nog altijd als wapen kan worden gebruikt en je zet de veiligheid van anderen op het spel door een luchtbuks in het openbaar te gebruiken. Dus je mag in het bos of in het park je luchtbuks niet gebruiken, maar in je eigen achtertuin wel.

Waar kan ik de beste luchtbuksen kopen?
De beste luchtbuksen koop je bij DB Schietsport. Je kunt hier terecht voor luchtbuksen en accessoires voor je luchtbuks. DB Schietsport en luchtbuksen gaan goed samen. Hier vind je online gemakkelijk de juiste luchtbuks voor jouw budget. DB schietsport verkoopt de echte high-end luchtbuksen, maar ook luchtbuksen die beter geschikt zijn voor beginners.