Stedendriehoek

Veel nieuwe evenementen op zomerkalender

APELDOORN – De zomerkalender 2019 Apeldoorn staat vol met mooie evenementen en biedt voor ieder wat wils. Op de agenda staan natuurlijk de écht Apeldoornse, jaarlijks terugkerende evenementen en festivals, waaronder Koningsdag, het Openluchtfilmfestival, de Kanaalconcerten, de Cantharel Internationale Wandelvierdaagse en het Stoomtreinfestival. Er zijn veel gezinsvriendelijke evenementen en festivals, zoals het Zeepkistenracefestival, het Drakenbootfestival en Theater op ‘t Zand. Voor iedereen die houdt van de gezelligheid in de dorpen en struinen over een markt, zijn er bijvoorbeeld de NJO Muziekzomer en de vele zomermarkten en braderieën in Apeldoorn en de omliggende dorpen.

Nieuw op de kalender voor 2019 is een aantal sportevenementen, waaronder fietstocht voor het goede doel The Dutch 750. Daarnaast vindt dit jaar het Apeldoornse Springkussenspektakel plaats in augustus: een evenement speciaal voor kinderen. Eind mei strijkt de wervelende theatervoorstelling Ashtonia neer bij Zwitsal en op tweede pinksterdag is het centrum het decor van de Langste Platenbeurs. Het Indische festival Tempo Doeloe doet Apeldoorn in juli aan.

Bestaande evenementen in nieuw jasje
Er vindt dit jaar ook vernieuwing plaats in Apeldoorn. Liberazione op 5 mei gaat onder de naam Bevrijdingsfestival Apeldoorn verder. Ook hebben de bekende Apeldoornse Ruiterkampioenschappen een nieuwe opzet: het event vindt dit jaar plaats bij Paleis Het Loo en is onderdeel van een groot tweedaags paardenevenement op het paleis. Het Meltdown festival, voorheen Street art festival, biedt jongeren een heel weekend street art en straatvoetbal.

Groene evenementen
In mei vindt de Apeldoornse bomenparade plaats met activiteiten voor jong en oud. Apeldoorn is namelijk uitgeroepen tot European City of Trees’. Paleis Het Loo staat in september in het teken van September Tuinmaand en sluit dit af met een exclusieve tuinbeurs. 

Culinaire festivals
Culinaire evenementen worden in Apeldoorn steeds groter en 2019 is geen uitzondering. In mei wordt Apeldoorn één groot openlucht pop-up restaurant met de foodfestivals Keuken Karavaan Festival bij Zwitsal en Lepeltje Lepeltje in het Beekpark. Proeven kun je ook tijdens het Bierfestival dat in totaal nieuwe vorm terugkeert bij Zwitsal. Hoe het programma er precies uit gaat zien is nog niet bekend maar we kunnen al wel verklappen dat de waarden ‘stoer’ en ‘ambachtelijk’ centraal staan.

Muziekevenementen
De Apeldoornse horeca slaat de handen weer ineen voor diverse evenementen in de binnenstad waaronder Prinsennacht de Nacht van Apeldoorn en de Apeldoornse Terrassenparade. Op de kalender van 2019 staan onder anderen ook Drakenboot in Concert Deciliters Outdoor de Kanaalconcerten Popronde Radio NL Zomertoer de NJO Muziekzomer en de Zondagmiddagconcerten in het Oranjepark.

Cultuurliefhebbers komen deze zomer ook volop aan hun trekken met onder andere Cultuur bij je Buur de Culturele Pleinmarkt Worldproef Duitsland Kunstroute Ugchelen en de Open Monumentendagen. Zie ook de website www.uitinapeldoorn.nl