Stedendriehoek

Van waggelende eendnaar stijlvolle zwaan

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding gaan zij trainen voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn. Nieuwsblad Stedendriehoek stelt ze wekelijks aan u voor, inclusief hun motivatie om deel te nemen en hun vorderingen op weg naar de loop op 3 februari 2019.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende maanden de uitdaging van twaalf ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). Hij gaat de twaalf uitverkoren beginners in veertien weken tijd klaarstomen.

Eén van hen is Esmee Dijkhof, 24 jaar en woonachtig in Ugchelen. Nee, zij is geen ongeoefende sporter, meer één die wel wat extra oefening kon gebruiken. “Want ik liep verkeerd! Met mijn knieën naar binnen en mijn voeten naar buiten. Echt een zwabberloopje, geen gezicht”, lacht ze. Desondanks heeft ze sinds 2015 al drie keer de Acht van Apeldoorn volbracht. “De eerste keer in 53 minuten, in 2016 in 56 minuten en begin dit jaar net binnen het uur: 59.12. De man met de 60-minutenballon bleef constant in mijn buurt, vlak voor of vlak achter me. Gelukkig bleef ik hem op de finish nipt voor.”

Esmee is dol op bootcamp en sportief paaldansen (‘niet de sexy versie’), dus over een goede conditie beschikte ze al toen ze een maand geleden van start ging in het Silvana Running Team. “En het mooie is: dat rare ‘eendeloopje’ ben ik nu al nagenoeg kwijt! Dennis Licht en fysiotherapeut Johann de Jong van Isokin hebben mij al geleerd hoe ik beter rechtop moet lopen en nu komt het: ik heb tijdens en na afloop van de trainingen helemaal geen pijntjes. Al van kinds af aan liep ik bij diverse fysiotherapeuten, met steeds weer andere klachten: dan weer de enkel, dan weer de onderrug, om gek van te worden. Ik had ook al steunzolen, maar was nooit pijnvrij. En moet je nu zien…”

Esmee is vanaf dag één ingedeeld in de B(eginners)-groep en baalde daar aanvankelijk wel een beetje van. “Want nogmaals, met mijn conditie was en is niets mis. Zonder dat gekke loopje had ik, denk ik, al in de A-groep gezeten. Het ging dus bij mij vooral om de looptechniek. Maar ik volg het trainingsschema van Dennis nauwkeurig, inclusief het wandelen tussendoor. Iets te veel naar mijn zin, haha.” Ze hoopt op 3 februari haar snelste tijd ooit in Apeldoorn neer te zetten. “Met mijn gecorrigeerde, flexibeler houding moet een tijd sneller dan 53 minuten mogelijk zijn. Het liefst zelfs nog iets daaronder, daar wil ik echt naar streven!”

Voor meer informatie over het Silvana Running Team: www.running2020.org