Stedendriehoek

Van podium in Amerikanaar golfclub in Lieren

APELDOORN – In de week van 2 tot 6 oktober is het Ndlovu Youth Choir in Nederland voor enkele optredens. Dit koor is afkomstig uit Zuid-Afrika en in 2009 ontstaan vanuit de samenwerking tussen de Tjommie Foundation en haar partnerorganisatie de Ndlovu Care Group.

Tjommie – dat dit jaar haar 20-jarig bestaan viert – zet zich in voor duizenden kinderen in Zuid-Afrikaanse townships met een verloren jeugd en een uitzichtloze toekomst. Tjommie geeft deze kinderen steun door schoon drinkwater, voedzaam eten, een veilig thuis en het aanbieden van onderwijs, sport en cultuur.

Talentenkoor
Een van de meest succesvolle kinderhulpprojecten van de Ndlovu Care Group en de Tjommie Foundation is het Ndlovu Youth Choir. Dankzij dit koor krijgen talentvolle jongeren uit de townships een kans om te ontsnappen aan alle gevaren die horen bij het opgroeien in een Zuid-Afrikaans township (schooluitval, tienerzwangerschappen, drugsmisbruik en criminaliteit). Een kans die ze met beide handen aangrijpen. Het helpt hun leven weer op de rit te krijgen, zelfvertrouwen te winnen en te werken aan een betere toekomst met baan- en opleidingsmogelijkheden. Om uiteindelijk op te groeien tot gezonde, verantwoordelijke, inzetbare Afrikanen. 

America’s Got Talent
In 2018 maakte het jeugdkoor onder leiding van koorleider Ralf Schmitt een cover van de hit van Ed Sheeran ‘The Shape Of You’, waarmee het zeven miljoen online views behaalde en werd gescout door het Amerikaanse televisienetwerk NBC. Het koor heeft inmiddels de laatste rondes van America’s Got Talent bereikt en doet nu mee aan de liveshows in het Dolby Theater in Hollywood. Vorige week drong het koor door tot de halve finale met een prachtige cover van U2.

Kwart eeuw actief
Dit jaar is de Ndlovu Care Group 25 jaar actief in Zuid-Afrika. Ook is het twintig jaar geleden dat de Tjommie Foundation is opgericht om het werk van het Nederlands artsenechtpaar Hugo en Liesje Tempelman te ondersteunen. Een echtpaar met een missie. Wat begon als een kleine medische post midden in een township, is uitgegroeid tot een succesvolle, internationaal gerenommeerde organisatie. Met 160 lokale medewerkers in dienst, die een populatie van zon 140.000 inwoners in een vergeten provincie op het Zuid-Afrikaanse platteland van hulp voorzien. Door de jaren heen zijn er verschillende projecten opgezet zoals een Cruyff Court in 2004 in aanwezigheid van Johan Cruyff en Herman van Veen en vorig jaar een tweede Court onder begeleiding van onder anderen Ronald Koeman. Tjommie biedt integrale en langdurige steun. Zo maken ze écht het verschil tussen een leven in wanhoop en een leven met mogelijkheden. En krijgen de kinderen een kans op een betere toekomst. 

Optredens
In de periode van 2 tot en met 6 oktober is het Ndlovu Youth Choir samen met mede-oprichter van de Ndlovu Care Group Liesje Tempelman in Nederland. Op donderdag 3 oktober treedt het koor op na afloop van het Tjommie Golf Event bij Golf & Businessclub De Scherpenbergh in Lieren.