Stedendriehoek

Uw orthopedisch chirurg

“Fysiotherapie en orthopedie liggen in elkaars verlengde. Hoe beter de samenwerking, hoe beter de patiënt zich zal voelen. De ontwikkelingen binnen orthopedie gaan snel; er zijn steeds weer nieuwe technieken en behandelingen die de patiënt verlichting geven. De voorste benadering van de heup bijvoorbeeld, is een relatief nieuwe techniek waarmee de fysiotherapeuten uit onze regio nog niet veel ervaring hebben. Het is belangrijk dat wij vanuit het ziekenhuis onze kennis delen, zodat fysiotherapeuten hun therapie zo goed mogelijk kunnen aanpassen”, vertelt orthopedisch chirurg Paavo Freijzer. “De orthopedisch chirurgen van Gelre Zutphen werken al hecht samen met onze eigen afdeling fysiotherapie. De patiënt staat daarin centraal. De meesten van hen worden uiteindelijk voor verdere behandeling doorverwezen naar een fysiotherapeut dichtbij huis.”

“Onze regio is groot en telt meer dan honderd fysiotherapeuten. Om hen allemaal te bereiken, organiseerden wij begin dit jaar een drukbezocht congres. Het idee was kennis overdragen en zoveel mogelijk de protocollen uniform te maken, zodat de patiënt erop kan vertrouwen overal dezelfde voor- of nabehandeling te krijgen. De fysiotherapeuten hebben daarna een kerngroep samengesteld waarin zij alle bestaande protocollen bespraken aan de hand van de nieuwste inzichten. Uiteindelijk zijn er nieuwe protocollen geschreven en voorgelegd aan de fysiotherapeuten uit de regio. De uitkomst werd breed gedragen en dat is winst voor iedereen.

Zo’n protocol is beslist geen keurslijf, maar geeft richting aan. Natuurlijk heeft de fysiotherapeut de vrijheid om zelf tot een ideale behandeling te komen. Iedere patiënt is immers uniek. Inmiddels is er naast het algemene kernteam ook een schouderkernteam gevormd, dat regelmatig met elkaar de nieuwste ontwikkelingen en behandelingen op dat gebied doorneemt. Er loopt regelmatig een fysiotherapeut mee op spreekuur en in de operatiekamer. Hoe meer kennis we met elkaar delen, hoe beter.”

De orthopedisch chirurgen van het Gelre Ziekenhuis locatie Zutphen & Apeldoorn schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl