Stedendriehoek

Uitgeholde pompoenen en griezelige figuren

STEDENDRIEHOEK – Donderdag 31 oktober is het de enige officiële feestdag die in het teken staat van uitgeholde pompoenen en griezelige figuren: Halloween. Maar wat wordt er eigenlijk gevierd tijdens Halloween?

De naam Halloween is afkomstig van All Hallows Eve, ook bekend als Allerheiligenavond. Dit is de avond voor Allerheiligen, dit jaar op vrijdag 1 november, waarop ‘het nieuwe’ wordt gevierd. Halloween is vooral populair in Amerika, waar het nog steeds enorm leeft: daar zie je tijdens Halloween op iedere hoek van de straat pompoenen staan en liggen en mensen gaan verkleed, ook naar het werk. Ook in Canada, het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt Halloween uitbundig gevierd. Maar ook in Nederland wordt Halloween steeds meer gevierd. Steeds meer kinderen (en volwassenen) gaan op 31 oktober als heksen en andere griezels op pad.

Waarom deze dag Halloween?
Halloween wordt op 31 oktober gevierd omdat het feest oorspronkelijk alleen in Ierland werd gevierd. En volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar niet op 1 januari, maar op 1 november. Daarmee was 31 oktober dus een soort oudejaarsavond. De oogst was dan binnen en dus was er tijd (en geld) voor een dagje vrij. Bovendien waren er genoeg groenten, waaronder de pompoenen, om het huis mee te versieren. Op de avond van Halloween nemen we afscheid van het verleden en zien we de toekomst tegemoet. In de 19e eeuw immigreerden veel Ieren en Schotten naar de Verenigde Staten en zij namen het enthousiasme voor het feest met zich mee. Inmiddels is het een van de meest uitgebreid gevierde feestdagen in de Verenigde Staten.

Trick or treat
Halloween wordt voornamelijk gezien als een kinderfeest. Zij gaan verkleed als enge wezens en vervolgens de deuren langs om snoep te halen. ‘Trick of treat’ wordt vooral in Amerika geroepen en betekent een soort van: ‘Geef me een snoepje, want anders… ‘ Maar waarom gaan we dan allemaal zo griezelig verkleed, als bloederige bruiden en spookachtige skeletten? De Ieren waren ervan overtuigd dat juist op deze ene nacht de sluier tussen het hier en nu en het hiernamaals heel dun was en dat daardoor de doden ‘makkelijk’ terug konden keren op de aarde. Natuurlijk zaten daar ook slechte geesten bij. Tja, dat is natuurlijk voer voor enge kostuums. En waar die uitgeholde pompoen met het gezichtje dan vandaan komt, hét wereldwijde ‘logo’ voor Halloween? De groente staat inmiddels overal bekend als de zogeheten jack-o-lantarn, en vertegenwoordigt de geest van de (verzonnen?) hoefsmid Jack. Hem was de toegang tot zowel de hemel als de hel ontzegd en dus spookte hij rond.