Stedendriehoek

Uitbreiding van chemotherapie thuis

APELDOORN/ZUTPHEN – Sinds 2019 biedt Gelre ziekenhuizen patiënten met kanker de mogelijkheid om bepaalde chemokuren thuis of in de wijklocatie van zorgorganisaties Vérian of Sensire te krijgen.

5-Fluorouracil (5-FU) is een langlopende chemokuur die via een continu intraveneus infuus in 24 tot 46 uur inloopt. Dit gebeurt vanuit een draagbare infuuspomp die door de ziekenhuisapotheek is bereid. Deze infuuspomp wordt in het ziekenhuis op de infuuslijn van de patiënt aangesloten op de Dagbehandeling Oncologie. Daarna kan de patiënt naar huis. Vervolgens koppelt een gespecialiseerd wijkverpleegkundige de infuuspomp 24 of 46 uur later thuis bij de patiënt af. Dit scheelt de patiënt dus een reis naar het ziekenhuis. Gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen van Gelre horen telkens van patiënten terug hoe fijn ze het vinden dat ze gewoon naar huis kunnen en in hun eigen omgeving actief kunnen blijven in bijzijn van hun dierbaren.

Samenwerking ziekenhuis en zorgorganisaties

In Gelre ziekenhuizen worden ook patiënten behandeld buiten het werkgebied van Vérian en Sensire. Daarom is nu ook een samenwerking gestart met Buurtzorg Nederland die wel in deze gebieden werkt, specifiek voor deze chemotherapie infuuszorg thuis.
Projectleider Inge Klopman: “Het is fijn dat we nu alle patiënten in het werkgebied van Gelre ziekenhuizen deze zorg thuis kunnen bieden, zonder dat ze voor het afkoppelen van de infuuspomp terug naar ons ziekenhuis moeten komen. Ons doel is waar mogelijk zorg naar huis of een wijklocatie te verplaatsen in het kader van De Juiste Zorg op De Juiste Plek. Dat is niet alleen prettiger voor patiënten, het biedt hen ook betere kwaliteit van zorg. Daarnaast komen de daardoor beschikbare ziekenhuisbedden weer ten goede aan andere patiënten. Patiënten vertellen ons: ‘Thuis is toch de beste plek, je voelt je dan minder patiënt’. En deze zorg sluit ook mooi aan bij de eventueel al aanwezige reguliere (wijk)zorg van Vérian, Sensire of Buurtzorg Nederland.”

Foto 1:

Een oncologieverpleegkundige sluit een patiënt aan op een draagbare infuuspomp met chemotherapie op de Dagbehandeling Oncologie in Gelre ziekenhuizen.

Foto 2: De bereiding van een draagbare infuuspomp met chemotherapie door de ziekenhuisapotheek van Gelre ziekenhuizen.

Bron foto’s: Medische Fotografie, Gelre ziekenhuizen