Stedendriehoek

TWISTER

Mooi weekend. Ik organiseerde een familiedag en dat was gezellig. Het is mooi hoe zo’n familieopstelling werkt. Dat je in één klap van volwassen 30-er tussen je neven en nichten verandert in een klein kind. Ineens werken die oude rolpatronen weer. Plots ben ik de één-na-jongste rebel die ravot en baldadig is. Ineens zijn ouders weer leiders en luister je naar je oom en tante.

Las dat André Hazes het erg gezellig heeft met Bridget Maasland. Dikke krantenkoppen prijken op mijn beeldscherm. Krànten. Waar belangrijk nieuws in staat over de wereld. Die kranten! Journalisten schrijven met roddels doordrenkt inkt de bladen hijgend vol. En Nederland smult. Ex Monique verdient beter volgens de reageer-rakkers en La Maasland wordt met de grond gelijk gemaakt. Vind ik gek. Dat Haas op een ander oud barreltje wil fietsen, daar hebben wij toch niks mee te maken? Laat dat joch! Al hatseflatst hij heel (bejaard) bekend Nederland bij elkaar. Dat moet dat blaag zelf weten.

Vraag me af of je hetzelfde kind zou zijn als je bij andere ouders opgroeit. Hoe bepalend opvoeding en omgeving is. Wat als Dré en ik waren omgehusseld? Stond ik nu oude BN’ers af te soppen en stond hij grappen te tappen met m’n nichtjes? Zou ik zangeres zijn en hij deze stukken schrijven in de krant?

We spelen Twister en ik wens dat het leven altijd zo simpel is. De nichtjes lachen en een neef draait het pijltje.
‘Linkervoet op geel.’
‘Rechterhand op groen.’
We lachen ons blauw.

Lijkt me rotterig om alles te moeten verklaren. Om keer op keer statements te maken via je management, zoals Drétje doet. Dingen zeggen, zodat onbekende mensen daar wat van kunnen vinden. Mensen met kleurloze levens. Schreef vorige week wat over het woord ‘maar’. Je kunt je lol op met de Maar-bingo in reacties. ‘Ik oordeel niet hoor, maar…’

Ik vind het tijdens een familiedag al pittig om zaken te moeten verklaren. Over mijn single-zijn. Vooral de traditionele tante en achterneef vinden daar wat van. Ze kalken het niet op mijn tijdlijn of tussen mijn reacties. Ze knikken, zetten hun linkervoet op geel en houden hun snufferd. Dat zouden we veel vaker moeten doen. Gewoon, onze snavel houden. De nare reactie-rakkers wens ik kleur in hun leven. En een aantal potjes Twister. Linkervoet op geel. Rechterhand op groen. Niet zo lelijk doen.