Stedendriehoek

Tussen kunst en kist

APELDOORN – Van maandag 28 mei tot en met zondag 3 juni wordt voor de vijfde maal de Week van de Begraafplaats gehouden. Evenals voorgaande jaren worden tijdens deze dagen de Apeldoornse begraafplaatsen weer in het spreekwoordelijke zonnetje gezet. Dit jaar is het thema ‘Tussen kunst en kist’.

Het doel van deze week is om de toegang tot de begraafplaatsen laagdrempeliger te maken en bezoekers te informeren over de vele mogelijkheden die er zijn. Want ondanks het feit dat er steeds meer mensen gecremeerd worden, blijft het begraven in trek en komt het tegenwoordig ook zeer regelmatig voor dat de urn na de crematie wordt begraven in een urnengraf of bijgezet in een urnenmuur op een begraafplaats.

Ook dit jaar slaan enkele Apeldoornse ondernemers de handen weer ineen en hebben ze de organisatie van deze week op zich genomen. Samen met de gemeente Apeldoorn en de Rooms-Katholieke Begraafplaatsen verzorgen Rouwcentrum Rouwenhorst, Eijgelaar Natuursteen bv, Uitvaartverzorging Kramer, Monuta Apeldoorn en Hoogenberg Wegerif de rondleidingen op de begraafplaatsen, aangekleed met een hapje en een drankje.

Voorafgaand aan de Week van de Begraafplaats wordt op zaterdag 19 mei om 16.00 uur een tentoonstelling geopend in het ACEC, Roggestraat 44 in Apeldoorn, waar acht kunstenaars hun visie op dit thema weergeven. Deze tentoonstelling loopt tot en met zondag 3 juni. De gepresenteerde werken zullen gedeeltelijk ook op een aantal deelnemende begraafplaatsen getoond worden en zijn allemaal te bewonderen tijdens de uitvaartmarkt.

Op dinsdag 29 mei heet de organisatie iedereen van harte welkom op begraafplaats Wenum Wiesel, Ramsbrugweg 10 in Wenum en op de RK begraafplaats aan de Oude Beekbergerweg 159. Op woensdag 30 mei op de begraafplaats aan de Soerenseweg 71 in Apeldoorn. Op donderdag 31 mei op de begraafplaats in Beekbergen aan de Koningsweg 20 en op de RK begraafplaats aan de Arnhemseweg 52 in Apeldoorn. Op vrijdag 1 juni op de RK begraafplaats aan de Haagwinde 91 in Apeldoorn en begraafplaats Heidehof, Engelanderholt 97 te Ugchelen.

Voor alle rondleidingen geldt dat men om 18.30 uur aanwezig dient te zijn, waar men wordt ontvangen met een kopje koffie of thee. Na de rondleidingen is er gelegenheid tot napraten, onder het genot van een hapje en een drankje. Op de RK begraafplaatsen vinden de rondleidingen plaats tussen 10.00 en 12.00 uur. Tijdens de rondleidingen kan er informatie worden gegeven over de mogelijkheden rondom het begraven op de desbetreffende begraafplaatsen.

Op vrijdag 1 juni wordt, naast de rondleidingen, tussen 16.00 en 20.00 uur een uitvaartmarkt gehouden bij het Paviljoen op de begraafplaats Heidehof. Hier gaan ruim 20 standhouders de bezoekers informeren over de vele mogelijkheden rondom uitvaartwensen. Rondleidingen zullen hier verzorgd worden om 16.30 en 19.00 uur. Om 16.00 uur vindt de opening plaats, waarbij de wethouder een monument bij de Anne Frankboom onthult.