Stedendriehoek

Turntalent maakt rentree op nationaal podium

APELDOORN – Turnster Vera Jonker (15) is weer terug. Ze traint twee keer per dag, s ochtends 2

5 uur. Bij elkaar opgeteld is dat 30 uur trainen per week. De wekker in huize Jonker gaat al om 05.15 uur af om de trein van 06.00 uur naar Almelo te halen waar Vera traint bij Klaverblad TON Almelo. Ze volgt daar een topsport-turnopleiding.

Na een moeilijk jaar in 2017 in verband met een rugblessure, is ze weer terug. En dat is een hele prestatie op het niveau van de Eredivisie N1 turnen. Vera kon vorig jaar niet deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam en ook niet aan de Europese Kampioenschappen voor de jeugd; ze was genoodzaakt drie maanden rust te houden. “Dat is een lastige opgave als je gewend bent om 30 uur te trainen met veel passie. Ook emotioneel komt er dan wel wat bij kijken. Je teamgenoten zie je verder groeien en jij moet aan de zijlijn toekijken”, baalt Vera. Maar ook in deze moeilijke periode bleef ze gemotiveerd; door elke week 15 uur alleen kracht en lenigheid te trainen, bleef ze lichamelijk op topsportniveau.

Mede dankzij haar trainer Frank Louter, haar familie, de andere mensen om haar heen en sponsoren die in haar bleven geloven, kon zij deze motivatie vasthouden. Haar comeback maakte ze een maand geleden in Den Bosch. “Het was best weer spannend zo’n eerste wedstrijd. Ik moest een aantal nieuwe elementen uitproberen en weer omgaan met de wedstrijdspanning.” Vera behaalde er een vijfde plaats. “Dat gaf mij een zeer goed gevoel.” 

Vera is nu klaar voor het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam Ahoy op zaterdag 23 en zondag 24 juni. “Met een aantal verbeterpunten is het altijd een goed gevoel om richting het NK te gaan.” De strijd om de Europese titel is over twee maanden in Glasgow en moet de volgende climax worden. Tickets daarvoor zijn in Ahoy te verdienen. Vera hoopt natuurlijk op het NK te voldoen aan de limiet om mee te gaan in het traject voor het EK in Schotland. En dan is er natuurlijk de droom van Vera om in 2020 de Olympische Spelen in Tokio te halen, of in 2024 de Olympische Spelen in Parijs. “Maar nu eerst de focus op de strijd om de nationale titel, daarna zien we wel verder!”