Stedendriehoek

Tunnel als kleurrijk kunstwerk

APELDOORN – Een nieuw begin voor street-art en graffiti in Apeldoorn, zo zou je het evenement kunnen noemen dat zaterdag 29 augustus vanaf 10.00 uur plaatsvindt in Zuidbroek. Meer dan vijftien kunstenaars uit binnen- en buitenland komen naar Apeldoorn en zullen de Laan van Zodiak-tunnel transformeren tot een nieuw kunstwerk.

De aanleiding is bijzonder: Aron (13) is in 2018 vanuit Ede verhuisd naar Apeldoorn. In Ede is hij geïnspireerd geraakt door de geverfde tunnels en silo’s op straat. Hij nam contact op met Astrant, het culturele podium dat verantwoordelijk was voor de nieuwe kunstroute in Ede. Van daaruit werd contact gelegd met GIGANT en het initiatievenfonds van gemeente Apeldoorn.

Het idee is simpel: de tunnel dient momenteel vooral als kladblok voor geklieder en trekt ongewenste graffiti aan. Door artiesten uit te nodigen die de tijd kunnen nemen, zal de tunnel veranderen in een openluchtmuseum, altijd toegankelijk en bereikbaar.

Onder de artiesten vind je (inter)nationale bekenden zoals Mehsos (zie foto), Nash, Sapo, Klaas Lageweg en lokale artiesten zoals ASINE en Skeor. Ook Aron zelf zal deelnemen aan het evenement en een stuk muur onder handen nemen. Overigens is wegens omstandigheden één van de buitenkanten van de tunnel al geverfd in het weekend van 15 en 16 augustus.