Stedendriehoek

Trots op kracht van Apeldoorn

APELDOORN – VVD-lijsttrekker Jenny Elbertsen keek vorige week uitermate tevreden om zich heen bij het Theehuis in Park Berg en Bos. “Ik ben er trots op dat we al zo snel tot een Bestuursakkoord zijn gekomen.”

Na vijf weken onderhandelen is het akkoord ondertekend door de fractievoorzitters Peter Messerschmidt (Lokaal Apeldoorn), Jan Dirk van der Borg (CDA), Maarten van Vierssen (D66), Ariane van Burg (GroenLinks) en Elbertsen zelf. Het nieuwe college is inmiddels aan de slag gegaan met het kersverse Bestuursakkoord De Kracht van Apeldoorn – Apeldoorn, waar bomen de skyline bepalen – Op weg naar 2030: onze visie. Gebleven zijn burgemeester John Berends en de wethouders Nathan Stukker (CDA), Mark Sandmann (D66) en Detlev Cziesso (GroenLinks). Nieuwkomers bij B&W zijn Wim Willems (Lokaal Apeldoorn) en Jeroen Joon (VVD).

Vooral laatstgenoemde is een – op het eerste gezicht – opvallende keus. De 52-jarige Joon was de afgelopen vier jaar wethouder in Grave en twee jaar daarvoor in Cuijk en woonde al die tijd in het Gelderse Elst. Hij vertelt klaar te zijn voor deze nieuwe uitdaging en heeft zich uiteraard al uitgebreid verdiept in de gemeente Apeldoorn en de taken die hem wachten. “Het Bestuursakkoord heeft als titel ‘De Kracht van Apeldoorn’. Een goede kop, want die kracht wordt nog weleens onderschat. Apeldoorn is de elfde stad van Nederland en sterk gericht op samenwerking en een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet.”

De subtitel van het Bestuursakkoord luidt: ‘Apeldoorn, waar bomen de skyline bepalen’. Joon kan dit alleen maar onderschrijven, terwijl hij in Park Berg en Bos zijn ogen goed de kost geeft. “We zijn hier toch in een schitterende omgeving? Het groene, duurzame karakter van Apeldoorn en de uitstekende positionering ten opzichte van onze oosterburen maken deze gemeente tot ook een belangrijke speler in de Cleantech Regio.”

Unieke kans
Per 1 juni beschikt de kersverse wethouder over een appartement in Apeldoorn. Maar naast bestuurder is hij ook ‘gewoon’ getrouwd en vader van twee kinderen, dus zal Joon met enige regelmaat in Elst te vinden zijn. Het is voor hem overigens niet zo bijzonder om buiten zijn gemeente het wethouderschap te vervullen. Als inwoner van de gemeente Overbetuwe aanvaardde hij deze functie in 2012 in Cuijk en in 2014 in Grave. Hij verhuisde er niet voor. Nu ligt het anders, vindt hij. “Mijn kinderen zijn inmiddels volwassen en dan wordt het makkelijker. Ik wil ook graag zo snel mogelijk onderdeel worden van de stad en de gemeenschap.” Joon ziet zijn nieuwe job als wethouder in Apeldoorn ook als een unieke kans. “Apeldoorn is een mooie gemeente en ik wist dat ik als ik hier solliciteer, hier ook wil gaan wonen. Mijn oma is hier trouwens geboren en Apeldoorn maakt dus iets warms bij me los.’