Stedendriehoek

Toeristen naar Rusland gewaarschuwd voor visumprocedure

Het aanvragen van een toeristenvisum voor Rusland kan wel eens erg lang gaan duren deze zomer. Bent u van plan op vakantie te gaan naar Rusland?  Houdt rekening met extra verwerkingstijden van de visumaanvragen bij het Russische consulaat.

Minimaal twee weken
“Nu komt het wel vaker voor dat toeristen onderschatten hoe lang de visumprocedure van Rusland op zich laat wachten”, zegt Dirk Verschuren van visumbureau VisumBuitenland.nl. “Maar het gaat deze zomer wel de spuigaten uitlopen waarschijnlijk. Voorheen maakten we voor toeristen met spoed nog wel eens gebruik van het zakenvisum. Dat is eigenlijk niet de bedoeling, maar dat visum is vaak erg snel te krijgen. Deze zomer verwachten we echter dat vrijwel alle aanvragen voor Russische visums een week of twee in behandeling zullen blijven bij het Russische consulaat.”

Sowieso al niet het eenvoudigste visum
Het visum voor Rusland stond al niet bekend als een makkelijk te verkrijgen visum. De Russische overheid verplicht alle reizigers bijvoorbeeld om over een uitnodigingsbrief te beschikken. Veel toeristen beschikken niet over de connecties om vooraf een uitnodiging te verkrijgen. Soms wil een hotel bij een boeking nog wel eens helpen met de uitnodigingsbrief, maar lang niet alle hotels in Rusland hebben hier ervaring mee. Mede daarom kiezen veel toeristen ervoor om de hele procedure uit te besteden aan een visumbureau. Nederlandse visumbureaus kunnen vaak ook een uitnodigingsbrief regelen, voor een paar tientjes een handige service.

Met het paspoort op en neer naar het consulaat
Behalve het invullen van alle formulieren en het regelen van een uitnodigingsbrief is het voor het visum van Rusland ook nog nodig om het visum te laten aanbrengen in het paspoort. Dat betekent dat het paspoort naar het consulaat moet worden gebracht, en twee weken later weer moet worden opgehaald. Even tweemaal op en neer naar Den Haag is niet iets waar veel toeristen blij van worden. Het Russische consulaat staat het niet toe dat de documenten per post worden toegestuurd, en verzend zelf ook geen documenten per post of koerier.

Zo eenvoudig mogelijk toch alles goed geregeld
Om in één keer van al het gedoe af te zijn biedt VisumBuitenland.nl een handige service. Je vult het aanvraagformulier op de website in. Vervolgens ontvang je instructies van een visumspecialist over het aanleveren van de benodigde documenten in jouw situatie. Die kun je gewoon per post of koerier naar het visumbureau versturen; je hoeft dus niet zelf op pad. Als alle documenten binnen zijn worden ze nog eens handmatig gecontroleerd door dezelfde visumspecialist. Is alles in orde? Dan brengt het visumbureau het geheel namens jou naar het consulaat.

Je paspoort met Russisch visum op tijd retour
Nadat het visum Rusland door een consulair medewerker in het paspoort is geplakt, haalt VisumBuitenland.nl het paspoort weer op en verstuurd het deze per koerier weer retour. Ook is het mogelijk het paspoort weer op te halen bij een balie op Schiphol, in het geval de reis naar Rusland al op zeer korte termijn plaatsvindt.