Stedendriehoek

Tips voor een energiezuiniger huishouden

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen en dat zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar manieren om energie te besparen. Vaak kun je de kosten al wat drukken door net iets anders om te springen met huishoudelijke apparaten. We geven een aantal tips over hoe jij de energierekening kunt drukken.

Vervang oude apparaten met slecht energielabel
Om op termijn meer te besparen is het wellicht slim om eenmalig te investeren in energiezuinigere apparaten. Hierbij kun je denken aan de wasmachine en droger, die elektrische magnetron of die oude koelkast.

Als voorbeeld: met een wasmachine met label A kun je per jaar zo’n €100 besparen met hetzelfde gebruik tegenover een model met label D. Voor het vinden van een energiezuinig huishoudelijke apparaat maak je bij voorkeur gebruik van een vergelijkingssite zoals DeBeste.com. Zij vergelijken diverse apparatuur en geven je een overzicht van de beste modellen van het moment, waarbij de energieklasse steeds als belangrijke vergelijkingsfactor meegenomen wordt.

Zet energieslurpers aan tijdens daluren
De meeste energieaanbieders hanteren twee tarieven, het reguliere tarief en het daluren tarief. Tijdens deze laatste optie, die vaak plaatsvindt in de avonden en nacht, betaal je minder. Goede reden om juist tijdens deze momenten de vaatwasser, wasmachine en droger aan te zetten.

Je hoeft overigens niet wakker te blijven als jouw apparaat startuitstel bevat. Dan stel je hem gewoon op een later tijdstip in. Hebben jouw apparaten deze functie niet, of maakt bijvoorbeeld de wasmachine veel lawaai en bevindt die zich vlakbij jouw slaapkamer? Dan is een nieuwe wasmachine kopen al helemaal een goed idee. De nieuwste modellen maken namelijk normaal gezien tegenover oude modellen minder lawaai, hebben de functie startuitstel en daarnaast dus dat gunstigere energielabel.

Waar mogelijk zet je ook liever in op de eco-stand. Deze doet wat langer over het programma, maar gaat slimmer om met energieverbruik, waardoor het voordeliger is ten opzichte van het reguliere programma, bijvoorbeeld bij vaatwasser en wasmachine.

Voorkom onnodig gebruik van energie
Uiteraard klinkt deze tip logisch, maar we onderbouwen hem graag met een aantal concrete voorbeelden. Bijvoorbeeld aan de hand van sluimergebruik: je zou niet de enige zijn die opladers in het stopcontact laat zitten terwijl er niets aan gekoppeld is. Niet doen! Kost niet alleen stroom, maar vergroot ook het risico op brand.

Een ander voorbeeld is het onnodig open laten staan van diepvries en koelkast. Die open laten staan terwijl je ondertussen je drankje inschenkt zorgt er onnodig voor dat het apparaat weer harder moet werken om te koelen. En haal je iets uit de diepvries? Laat dat dan bij voorkeur ontdooien in de koelkast.

Lang douchen, je bad vergeten uit te zetten en de verwarming op graadje max? Trek eens wat vaker een dikke trui aan en douche wat korter én kouder. Door kouder te douchen is de kans bovendien groot dat je er automatisch sneller uitstapt. En naast die verlichting van de energierekening is koud douchen ook nog eens goed voor de huid.

Raadpleeg een energiecoach
Kom je er nu echt niet uit en merk je dat je in financiële problemen raakt door de stijgende energieprijzen? Dan is het een goed idee om contact op te nemen met een energiecoach in de gemeente Deventer. Hij of zij komt thuis bij je langs en geeft je advies op maat op basis van jouw huis en energieverbruik. Ook wordt er gekeken naar eventuele subsidiemaatregelen. Middels een persoonlijk stappenplan en ondersteuning kun je op die manier de energierekening drukken.