Stedendriehoek

Ties op het podium als een vis in het water

APELDOORN – Dertien jaar oud en al hardop dromend over een carrière als acteur. Ties van Duinkerken weet precies wat hij later wil worden. Hoewel later…de tweedejaars leerling van Sprengeloo heeft al een vracht aan acteerervaring opgedaan in zijn…eh…jeugd.

Trots poseert Ties – van 13 oktober 2006 – op het podium van Theater Orpheus, waar hij vanaf half april te zien zal zijn in de voorstelling Aan de vooravond, een theaterstuk rond het verhaal over Het Apeldoornsche Bosch (zie elders in deze krant, red.). “Toen ik klein was, zei mijn moeder vaak: acteren is óók een vak! Dan was ik me in haar ogen weer een beetje aan het aanstellen, haha.” Het zat er, kortom, altijd al in dat Ties op de planken terecht zou komen. “In groep 8 speelde ik als vlogger mee in de schoolmusical van De Wegwijzer. Niet lang daarna meldde ik me aan voor de musical A Christmas Carol in Gigant, waar ik liefst drie rollen speelde en veel tekst moest onthouden. Dat ging me eigenlijk best gemakkelijk af en toen wist ik het zeker: acteur zijn, dat moest het worden.”

Zijn rol straks in Aan de vooravond betekent overigens niet het debuut van Ties op het toneel van Orpheus. “Ik heb hier al meegedaan aan de eindejaarsvoorstelling SHOW Apeldoorn. In het nieuwe theaterstuk heb ik ‘slechts’ een figurantenrol, maar daar ben ik al enorm blij mee. Gelukkig ook is de voorstelling niet alleen maar somber, gezien de verdrietige geschiedenis. Lachen en huilen gaan werkelijk hand in hand. Met het oog op de repetities werkt de school ook goed mee, erg fijn; omdat veel oefendagen plaatsvinden in Amersfoort, krijg ik die uren vrij. Uiteindelijk speel ik in acht voorstellingen mee: vier voor de middelbare scholen en vier ’s avonds voor ander publiek.”

Voorbeeld
De cast van Aan de vooravond bestaat uit vijf professionele acteurs en verder uit bevlogen en enthousiaste amateuracteurs en -dansers, deels uit overal in het land en deels uit Apeldoorn zelf. Sinds hij met enige regelmaat op het podium staat, kan Ties niet meer ‘ontspannen’ naar een film kijken. “Dan let ik alleen maar op het acteerwerk”, lacht hij. En ja, hij heeft natuurlijk zijn favorieten. “De nieuwe Mees Kees! Ik weet niet hoe hij heet (Leendert de Ridder, red.), maar hij is voor mij in veel opzichten een voorbeeld. Zo is hij ook op het toneel begonnen en uiteindelijk doorgestroomd naar films en televisieseries. Natuurlijk moet je ook het geluk hebben dat je ontdekt wordt!” En uiteraard heeft de ‘vlogger van groep 8’ ook een idool op YouTube: “Enzo Knol! Dat zou ik ook erg graag willen doen.” Maar er is ook voor Ties altijd nog een ‘baas boven baas’: “De acteur Tom Holland, die in de films van The Avengers meespeelt en ook in Spider-Man. Mijn absolute favoriet? Captain America!”

De tijd zal moeten leren of Ties op termijn ook in het tenue van een superheld mag kruipen. Maar vooralsnog is hij dik tevreden met de rollen die hij nu al mocht en mag vervullen. “Niet gek hè, voor een jongen die op vrijdag de 13e is geboren”, schatert hij gevat. “Komt het toch nog goed…”