Stedendriehoek

Theater zichtbaar voor blinden

APELDOORN – Stichting Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor blinden en slechtzienden. Op 12 december, 18 januari, 28 maart en 22 april zijn er voorstellingen in Theater Orpheus die ook te volgen zijn voor deze doelgroep, dankzij een introductie en de live audiodescriptie. Zo wordt theater ook ‘zichtbaar’ voor bezoekers met een visuele beperking.

Om publiek met een visuele beperking te laten genieten van theater is er een aanpak ontwikkeld in nauwe samenwerking met de doelgroep. Zo mogen bezoekers die blind of slechtziend zijn en hun begeleiders, een uur voor aanvang van de voorstelling al de zaal in om kennis te maken met het decor en de spelers. Tijdens de voorstelling vertelt de blindentolk via een draadloze koptelefoon tussen de gesproken en gezongen tekst wat er op het podium te zien is. Op deze manier is de theaterbeleving compleet voor mensen die visueel niet alles meekrijgen.

“Na de positieve reacties van vorig seizoen konden wij niet anders dan een vervolg geven aan onze samenwerking met Stichting Komt het Zien!” zegt Mirjam Barendregt, directeur van Theater Orpheus. “Orpheus streeft ernaar om theater toegankelijk te maken voor echt iedereen. Ik ben ontzettend trots dat wij op deze manier ook theaterliefhebbers met een visuele beperking een onvergetelijke avond kunnen bieden.”

Live audiodescriptie tijdens theatervoorstellingen wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de Gelderse Blindenstichting. De voorstellingen waarbij een blindentolk een live audiodescriptie geeft zijn: The Addams Family op woensdag 12 december om 20.00 uur, Tineke Schouten op vrijdag 18 januari om 20.00 uur, Het Groot Niet te Vermijden op donderdag 28 maart om 20.00 uur en Efteling Theater – Sprookjessprokkelaar de musical op maandag 22 april om 13.30 uur. 

Tickets kunnen alleen telefonisch besteld worden bij Theater Orpheus via 055-5270300. De introductie in de zaal start om 19.00 uur en gasten ontvangen van tevoren nog een speciaal servicebericht hierover per e-mail. Meer informatie via de website www.komthetzien.nl/agenda