Stedendriehoek

Summerfair staat weer bol van vrolijke muziek en leuke activiteiten

APELDOORN – De Asselsestraat is bekend en geliefd bij velen in Apeldoorn en omgeving. Er is een enorme diversiteit aan speciaalzaken, waarvan de ondernemers alles doen om de klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Bovendien houden ze wel van een feestje op z’n tijd. Daarom organiseren de leden van de belangenvereniging van de Asselsestraat wederom de Summerfair, dit jaar op zaterdag 16 juni.

“De Asselsestraat is niet zomaar een straat! De straat kenmerkt zich door het grote aanbod aan bijzondere winkels. Anders dan anders en elke keer weer verrassend. De Asselsestraat is daarom niet voor niets de leukste winkelstraat van Nederland! De meeste winkeliers zijn eigen ondernemers die hun uiterste best om het elke bezoeker naar de zin te maken en hen zo persoonlijk mogelijk te helpen”, vertelt Hans Fortgens van Middelink Slaapmode. “De Asselsestraat is nog zo’n authentieke, sfeervolle winkelstraat waar je heerlijk doorheen kunt slenteren en waar je je telkens blijft verbazen over het brede en originele aanbod aan winkels en horeca.” 

De Asselsestraat is 6 kilometer lang. In het begin van de vorige eeuw werd er al flink handel gedreven in de Asselschestraat (zoals hij vroeger werd geschreven). Fortgens: “Veel bedrijven zitten al vele jaren gevestigd op de Asselsestraat, bijvoorbeeld Dekker Meubelen en Middelink Warenhuis, dat volgend jaar de mijlpaal van het honderdjarig bestaan viert. Daar gaan we met de drie Middelink-vestigingen – Warenhuis, Wonen en Slaapmode – natuurlijk uitgebreid aandacht aan besteden! Veel bedrijven in onze straat verkopen daarnaast nog steeds dezelfde ‘handel’, Fish & Food was vroeger Van Harten vishandel, MikMak was vroeger Van Gort meubelen. Hetzelfde geldt voor Tabak en gemakzaak Oosterhoff.” 

Knalfeest
Met heel veel plezier organiseert de belangenvereniging van de Asselsestraat elk jaar het knalfeest waarmee de
zomer wordt ingeluid. Het is dit jaar de 49e editie van de Summerfair, voorheen de AS-dag genoemd. Ook dit jaar is de straat gevuld met muziek en leuke artiesten, en winkeliers laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Er zijn buiten zeventig kraampjes met leuke Summerfair-aanbiedingen en goede acties, maar ook creatievelingen zijn aanwezig om hun creaties te koop aan te bieden. Uiteraard kun je ook hapjes en drankjes krijgen. 

Op de parkeerplaats tegenover Middelink wordt voor de jeugdige bezoekers een speciaal kinderplein ingericht. “Er komt een Bungee trampoline, een draaimolen en de kids kunnen geschminkt worden door Colour4kids schmink. De kinderactiviteiten zijn gratis. Als ze nog energie overhebben kunnen ze zich uitleven op een springkussen”, vertelt Hans Fortgens van Middelink Slaapmode namens de organisatie. “Ook is er gedacht aan een terras met muziek, verzorgd door Café den Olifant. Daar treedt voor u de band Junebug op met pop- en folkmuziek.” Junebug is een vierkoppige band die vol passie muziek maakt binnen en buiten de lijntjes van Bluegrass, Americana, Folk en Country en meer. Het akoestische geluid wordt gekenmerkt door veel snaren met banjo, gitaar, squareneck en contrabas. De krachtige vocalen van de frontvrouw en prachtige meerstemmigheid geven de muziek een diepgang waar het plezier van af spat. Het repertoire is divers: opzwepende folksongs, melodische ballades, obscure gospel, popliedjes in bluegrass-jasje en vrolijke traditionals wisselen elkaar af. “De volwassenen worden bediend vanuit een sfeervol wijnhuisje. Daar kunt u genieten van uw drankje terwijl u een oogje op uw kroost kunt houden.” 

Nooit leegstand
Toen dit evenement vroeger nog de AS-dag werd genoemd, was er op deze dag een braderie en een kinderkermis. Dit jaar is het de 49e editie, met de Asdag erbij geteld, en het wordt alleen maar fraaier. “Er zijn leuke artiesten en we hebben een groter budget, waardoor we leukere dingen neer kunnen zetten”, licht Hans toe. “Dit jaar hebben we ook nieuwe collega’s op de Asselsestraat, waar we heel blij mee zijn.  Zo heb je nu ook de Sushi Point, Goudraath (voorheen Edelsmid Cees de Vies) en meubelwinkel Prominent Apeldoorn. Er staat ook bijna nooit een pand leeg in onze straat. Als er één vrij komt, komt er eigenlijk gelijk weer een nieuwe onderneming in”, zegt Fortgens. De Summerfair loopt van de Nieuwstraat tot aan de Wilhelmina Druckerstraat, en is daar die dag afgesloten voor alle verkeer. “De buurt is ook goed ingelicht voor het evenement, zodat iedereen er rekening mee kan houden. Het gaat allemaal op een hele gemoedelijke manier.”

De voorbereidingen voor de Summerfair komen elk jaar vlot op gang. “Zodra de Summerfair is afgelopen, denken we al aan volgend jaar en beginnen we met het organiseren. Dan gaan we op zoek naar artiesten en we brengen de promotie op gang. Dit jaar borduren we voort op het succes van vorig jaar. Toen was het weer perfect, dus we hopen dat we ook dit jaar een lekker zonnetje erbij hebben.” 

Gevoel voor sfeer
Speciale aandacht gaat zaterdag uit naar DJ Special-Jay (alias Jurre Methorst), een opkomend talent van 15 jaar dat draait als ‘een grote’. Op elk evenement waar hij draait bouwt hij een feestje door zijn feilloze gevoel voor sfeer. Zijn stijl wordt gekenmerkt door veelzijdigheid. Voornamelijk deep house, house en lounge maar ook top 40, feest- en après-skimuziek zit in zijn repertoire. In de afgelopen drie jaar heeft hij de muziek verzorgd bij vele gelegenheden en tekenend voor hem: elke boeking krijgt een vervolg.DJ Special-Jaydraait op het Van Swollplein van 11.00 tot 12.00 uur, voordat het duo YOURS komt spelen. En misschien doen ze samen ook nog wat. 

Henri Bloem zal op dezelfde locatie vanuit een gezellige entourage ‘wine and bubbles’ verzorgen. Bij Bakken & Zo worden cupcakes versierd en bij Gorkink Natuurlijk staat een workshop ketting maken op het programma. Liefhebbers van de BMW M3 kunnen elk uur inloten voor een ritje in de RijplezierTaxi: één van de wagens uit de collectie die tijdens de Summerfair  in de handen van een kundige chauffeur wordt ingezet, om de BMW-liefhebber het rijplezier van AUTO van Eerde aan den lijve te laten ondervinden. Fortgens: “En er is nog veel meer te zien en te doen. Beleef en ervaar de Summerfair zaterdag 16 juni van 10.00 tot 17.00 uur.”