Stedendriehoek

Strijd om de beste bronstroep

HOENDERLOO – Wat zes jaar geleden als een ludiek evenement begon, is ondertussen uitgegroeid tot een nationaal begrip. Het NK Burlen: dé talentenwedstrijd voor ervaren en iets minder ervaren imitators van de imponerende bronstroep van het edelhert. Op zondag 9 september van 14.00 tot 16.00 uur wordt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe gestreden om de titel van Nederlands Kampioen Burlen 2018. Er is nog plek voor deelnemers.

Wie ooit een hert heeft horen burlen, vergeet dat nooit meer. Een imponerend geluid, dat nog het best te omschrijven is als iets tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in. Door te burlen laten de geslachtsrijpe mannetjes hun concurrenten weten dat ze bereid zijn te vechten voor de vrouwtjes: de hinden.

Sommige natuurliefhebbers zijn heel goed in het nabootsen van de bronstroep, om een edelhert naar zich toe te lokken. Op zondag 9 september wordt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe bepaald wie dat het allerbeste kan, en wie zich een jaar lang Nederlands Kampioen Burlen mag noemen. De kampioen wint een safari met de boswachter voor een groep van zes personen. Deelname is gratis en álle deelnemers worden beloond met een Beschermerkaart 2019.

Sommige deelnemers zijn al volop in training, om er maar voor te zorgen dat ze zo goed mogelijk voorbereid het wedstrijdpodium betreden, de stembanden opgewarmd, de kelen gesmeerd. Hulpmiddelen zijn overigens toegestaan. Er is een vakkundige jury met onder anderen een jachtopzichter en een vertegenwoordiger van de vereniging Het Edelhert, die op professionele wijze zowel kenners als debutanten gaat beoordelen. De presentatie is in handen van Marlies Claasen. Speciaal voor kinderen is er een knutselhoek, waar ze een hertenkop van hout en een heuse burltoeter kunnen maken. Na afloop is er voor de liefhebbers een ‘naburrel’ met een Veluws biertje of een likeurtje.

Inschrijven kan door een e-mail met naam, adres en telefoonnummer te sturen naar burlen@hogeveluwe.nl. De inschrijving sluit donderdag 6 september.