Stedendriehoek

STRASTEEGISCH

Vorige week was een oranje week. Even uitleggen. Bij ons in de familie rikketikt er een rood-geel hart. Ik ga niet meer lullen over de bloedstollende wedstrijd van Go Ahead Eagles tegen RKC, waarbij Go Ahead in de laatste microseconde de Eredivisie aan z’n adelaarssnavel voorbij zag gaan. Dat de Eredivisie beter balt is één, maar het zou ook gewoon al lekker zijn om uit die Keuken Kampioen Divisie te fietsen. Die naam bekt voor geen meter. Keuken Kampioen Divisie. Jupilerleague! Niet alleen omdat ik meer met bier dan met keukens heb, het babbelt gewoon fijner. De wedstrijd was waanzin.

De volgende dag. Steeg komt met een memootje. Steeg gaat naar een andere club. Na een jaar, van het tweejarige contract, stapt trainer Stegeman over naar een Eredivisieclub. Bijzonder? Niet echt. De adelaars tokkelen door in de Keuken Kampioen dus Steeg heeft een straSteegisch handige beslissing genomen. Kleine gok, goed uitgepakt. Ware het niet, dat diezelfde StraSteeg vorig jaar nog van de hoogste Waag afschreeuwde terug te gaan naar Go Ahead Eagles omdat er rood-geel bloed door zijn aderen stroomt. Hij heeft een Adelaars-rikketik. Zijn hart klopt voor Deventer. Mensen veranderen. Steeg besloot, tijdens dit seizoen, een aanbod aan te nemen voor volgend jaar. Zijn hoofd ging knetteren van de centjes. StraSteeg heeft getekend bij PEC Zwolle. En naast dat je de centjes straks lekker incasseert, moet je de bak ellende nu, ook even incasseren. Steeg’s vrouw heeft de verzekeringen van de auto’s nog eens nageplozen en de tickets van het Dickens Festijn van dit jaar, staan ook al op Marktplaats.

Oranje uitleggen. Het was nogal met gemengde gevoelens, dat hele Eagles tafereeltje. Iedere gek snapt dat voetbal om geld draait. Dus een overstap is te overzien. Maar PEC? Want straSteeg, waarom die oer-Deventenaar, oer-Adelaar en rood-gele-rakker uithangen? Had je gehoopt een jaartje te kunnen floreren, zodat je zou worden opgepikt ergens? Volksheld te worden? Wat zit hier achter joh? Toch niet echt alléén de centjes? Hoe voel je je? Wat is er toch allemaal aan de hand? Het roodgele hart is gemengd tot oranje. Even opgezocht wat dat met je doet. De kleur oranje staat voor vrolijkheid, optimisme, plezier, kracht, energie, aandacht, beweging, creativiteit, speelsheid en toegankelijkheid. Negatievere associaties met de kleur zijn niet serieus, goedkoop en overvloed. Steeg, je had geen rood-geel hart, je had een oranje hart! Je hebt al die tijd al met gemengde gevoelens bij Go Ahead Eagles gezeten! Ik ben er uit! We kunnen het je helemaal niet kwalijk nemen en dat moeten we dan ook niet doen. Trainers komen en gaan. Misschien niet de meest handige manier, zo. Maar toe maar.

Er gebeuren rare dingen in stadions. Tenaladies staan te zwijmelen op Marco Borsato in het ene stadion, terwijl in glitter gehuld Nederland staat mee te lallen bij de Toppers. Stomende Hollanders staan te deinen op de echte kroeghits. Ondertussen is het Eurovisie Songfestival heftig aan het vergaderen over een locatie. Las dat de locatie minstens 10.000 plekjes moest kunnen bieden en goed bereikbaar moest zijn met de trein of het vliegtuig. Teuge is groot. Daarnaast moet het er wel een beetje gezellig zijn en een goede sfeer hangen. Voelt u hem aankomen? Ik ga de Adelaarshorst aandragen. Daar gaan we dan allemaal met oranje gekleurde shirtjes, ons Nederland zitten aanmoedigen. En als Nederland niet wint, mag de coach van de Nederlandse inzending, niet zomaar overstappen naar Duitsland. Dat dekken we van te voren even af. We zullen heel hard juichen en Steeg mag vanuit zijn villa het festival bekijken. Op zijn televisie. Want dat wilde hij graag, centjes verdienen en op de televisie in de Eredivisie. Pech voor hem, dan geen Eurovisie.