Stedendriehoek

Straatfeest heeft nu meer dan ooit authentiek karakter

APELDOORN – Sinds jaar en dag pakt de Koninginnelaan op de laatste zaterdag van september groots uit met het Nazomerfeest. En net als de straat zelf, die deze zomer van voor tot achter op de schop gaat en vernieuwd wordt, krijgt ook het eigen straatfeest dit jaar een grondige facelift. Nota bene in het jaar dat het Nazomerfeest voor de 25e keer wordt gehouden.

De Koninginnelaan staat bekend als een winkelstraat met een geheel eigen karakter. Oer-Apeldoornse speciaalzaken bepalen het straatbeeld. En het zijn deze ondernemingen zelf die in de nieuwe opzet van het Nazomerfeest centraal komen te staan. De winkels en bedrijven treden op uiteenlopende manieren met de eigen waar naar buiten. En de vele kraampjes van buitenaf maken met ingang van dit jaar plaats voor foodtrucks, terrasjes, podia en entertainment voor het hele gezin. 

Niet afhankelijk
Coen Harleman van Hopdonders Speciaalbieren, gevestigd aan Koninginnelaan 69B, vertelt: “Tijdens de ledenvergadering van de winkeliersvereniging kwam het Nazomerfeest ter sprake. Toen bleek bij een groot deel van de aangesloten leden het gevoel te bestaan dat het Nazomerfeest aan een update toe was. De Koninginnelaan koestert het Nazomerfeest, maar in de loop der jaren is het ook wel min of meer uitgegroeid tot een evenement waarin de winkeliers zelf soms bijna verloren gingen tussen de vele kraampjes van buitenaf. Wij vonden dat dat anders kon, want een straat die bekend staat om haar vele authentieke en vaak ook zelfstandige Apeldoornse speciaalzaken, zou voor haar jaarlijkse straatfeest niet afhankelijk moeten zijn van de inbreng van derden. De braderie is als zodanig – hoewel zeker gezellig – misschien ook niet helemaal meer van deze tijd. Daarom gooien we het voortaan over deze boeg: een straatfestival waarbij de winkeliers er met en voor hun klanten een feest van maken, aangevuld met (live)muziek, terrasjes, food & drinks, een kids area, podiumshows en meer. 

Het Nazomerfeest is dit jaar op zaterdag 28 september van 14.00 tot 20.00 uur. Het grootste verschil met voorgaande edities zal het ontbreken van de vele kraampjes zijn. Hoewel gezellig en lange tijd succesvol, deed het idee van een braderie meer en meer gedateerd aan. Daarom maakt het oude concept nu plaats voor een geheel nieuwe invulling: een fashion & lifestyle festival, compleet met live-muziek, dj-optredens, fashion shows, een kids area, food & drinks, demo’s, acties en sidewalk shopping door de hele straat. Een feest voor alle leeftijden, waarbij het unieke karakter van ‘Apeldoorns mooiste winkelstraat’ uitvergroot in het middelpunt staat. 

Doorgewinterde muzikanten
Tijdens het Nazomerfeest zijn er diverse live-optredens te bekijken en beluisteren. Neem bijvoorbeeld de band BlueZzFighter, die zogenoemde Free Style Power Blues met een jazzy touch brengt. Het trio vertolkt op geheel eigen wijze repertoire van onder anderen Johnny Winter, Taj Mahal en Steve Miller. Tijdens een optreden van de doorgewinterde muzikanten komen zowel herkenbare nummers langs alsook nummers van de minder platgetreden paden van de blues. En er is ook eigen repertoire. In bijna alle gevallen gaat het om dampende, ongepolijste en swingende blues. De band bestaat uit Frank Motshagen (gitaar en zang), Henk ‘1000%’ Weerensteijn (slagwerk en zang) en Bas Mareez (basgitaar). 

Dj Dinant van Tongeren is geboren met een passie voor muziek en vanaf zijn 15e jaar begon hij met kopen en mixen van house vinyl. Nadat hij een aardige collectie aan vinyl had opgebouwd kreeg hij zijn eerste boekingen in zijn woonplaats Apeldoorn, waar hij na een jaar resident werd van toen Gelderlands (provincie) grootste club Plaza Di Christo. Tijdens zijn residentie begon het avontuur pas echt voor Dinant en draaide hij op gigs door het hele land en ver daarbuiten. Zo had hij vaste residenties bij meerdere organisaties en clubs in Duitsland en dropte hij in 2005 zijn eerste release, waarna er nog vele volgden. Met meerdere gigs in het weekend kwam er voor Dinant in november 2009 een drastisch einde aan zijn dj carrière, toen hij betrokken raakte bij een zwaar auto-ongeval. Na 3 jaar revalideren en gestopt te zijn met zijn dj-carrière, kwam Dinant in 2015 terug en hoe! Met een groots interview in het officiële DJMAG magazine werd zijn terugkomst aangekondigd en dropte hij zijn nieuwe EP, die meteen support kreeg van een aantal grote namen in de scene. Vanaf dat moment had Dinant de smaak weer te pakken en stortte hij zich volledig op het produceren van techno en techhouse waarna ook zijn optredens weer toenamen. Dinant is nu weer volop aan het draaien en elke week wel ergens te vinden achter de decks in binnen- en buitenland. Ook is hij sinds augustus 2018 A&R manager van techno label Creationz Black, dat hij samen runt met zijn goede vriend dj en producer Too Much Coffee. Het doel van het label Creationz Black is het supporten van new techno-talent dat met kwalitatief hoogstaande muziek een kans krijgt zich te presenteren in de wereldwijde techno scene. Creationz Black staat voor stevige techno met een melodieuze twist. En de slogan luidt dan ook niet voor niets: We bring the unexpected and we want to share it with you!! #believeandtrustintechno

DJ/producer Seippolgee, alias Gianni Loppies staat altijd garant voor een prachtig feestje; hij entertaint de bezoekers met hiphop, soul en latin.

Djecker, oftewel: Gergino Wattimury, is eveneens actief als dj en producer. Hij groeide thuis op met een liefde en passie voor housemuziek. Als jochie van 13 jaar kocht hij zijn eerste dj-set en al een jaar later begon hij met het creëren van een eigen geluid. Zijn draaistijl is een mix van Deep House, Tech House, Bass House, Drumcode en Techno. DJ Erwin Jonkman draait het liefst, en dus ook op het Nazomerfeest, hits uit de jaren ’80 en ’90. 

Kids area
Voor de kinderen is er die dag ook voldoende te beleven, vertelt Marcel de Wilde, eigenaar van Marcel’s Kaas en voorzitter van het bestuur van de Belangenvereniging van de Koninginnelaan. “Voor de allerkleinsten is er een springkussen met glijbaan, voor de oudere kinderen een heuse stormbaan. Daarnaast kunnen ze lekker smikkelen bij de poffertjeskraam en mooi geschminkt worden.” De Wilde kijkt reikhalzend uit naar de 25e editie van het inmiddels befaamde Nazomerfeest. “Zoals elk jaar heten we iedereen van harte welkom op ons gezellige feest, waar mensen uit Apeldoorn, en ver er omheen, altijd weer in groten getale op af komen. Het lijkt wel of er elk jaar meer mensen zijn! Heerlijk, daar doen we het voor.”

Foodtrucks
Over heerlijk gesproken: de bezoekers van het Nazomerfeest krijgen natuurlijk een keer trek in iets lekkers, wanneer ze gezellig door de Koninginnelaan struinen. Welnu, ook daar is aan gedacht en ruimschoots in voorzien. Coen Harleman glimlacht: “O ja, we hebben werkelijk voor ieder wat wils. Zo staan er Foodtrucks van Koffiehuis Schenkers/Bosbrand Koffie, De Frietfiets, Trailer Café Slik & Slok, Restaurant De Echoput, De Snoepfabriek, Taste&See en Fish ’n Food. Een enorm gevarieerd aanbod en gegarandeerd ook allemaal erg smakelijk.” 

Fashion en lifestyle
Tijdens het straatfestival is er vanzelfsprekend ook volop aandacht voor fashion en lifestyle. Daarvoor dragen de winkels IZY, Lincherie en Smaak de verantwoording. Eigenaresse Jorien Kunst van IZY Apeldoorn licht toe: “Op twee podia showen wij ’s middags in twee blokken de nieuwste najaars- en wintercollectie. Er komt een grote zeecontainer met een podium te staan ter hoogte van mijn winkel aan Koninginnelaan 42a en ook een podium vlakbij Smaak op nummer 80. Het betreft geen uitgebreide modeshows, meer een vlotte presentatie van al het moois dat wij te bieden hebben de komende maanden. De collectie van onze winkels is heel divers en er zijn veel fraaie highlights te bewonderen.” Jorien licht nog geen tipje van de sluier op, maar bijgaande foto’s maken al duidelijk dat de kleur Camel weer helemaal terug is dit seizoen. “En onmisbaar in je garderobe…” De presentaties vinden plaats om 14.30 en 16.30 uur in de zeecontainer en om 15.30 en 17.30 uur op het podium bij Smaak. Ook Jorien is blij dat deze 25e uitgave van het Nazomerfeest volledig wordt ingevuld door de eigen straatbewoners. “We zijn sowieso al onderscheidend in ons aanbod; eigenlijk hebben we daar geen buitenstaanders voor nodig, tenzij ze echt aanvullend zijn in het aanbod natuurlijk. Ik kijk echt uit naar deze editie en hoop uiteraard op een stralend zonnige dag.”