Stedendriehoek

StayOkay Wikkelhouse unwrapped: facts & figures

APELDOORN – Op het terrein van Stayokay Apeldoorn zijn deze week duurzame Wikkelhouses geplaatst. De tiny houses zijn gemaakt van duurzaam golfkarton en volgen op eerdere plaatsing van Wikkelhouses op het terrein van Stayokay Dordrecht in Nationaal Park De Biesbosch en Stayokay Gorssel.

Het Wikkelhouse is opgebouwd in modules waardoor het huis zelf vormgegeven, verplaatst en ingericht kan worden. Het past op een trailer waardoor het makkelijk verplaatsbaar is en in één dag kan worden opgebouwd. De Wikkelhouses van Stayokay bestaan uit vijf losse modules. De modules wegen maar 6.000 kilo waardoor er geen fundering nodig is.

Duurzame bouw
Een Wikkelhouse is drie keer duurzamer dan traditionele bouw. De levensduur is minstens 50 jaar en alle materialen en modules zijn recyclebaar, dus kan het huis volledig worden hergebruikt. De basis wordt gemaakt door gerecycled golfkarton rond een enorme mal te wikkelen terwijl er milieuvriendelijke lijm wordt toegevoegd. Hierna wordt ieder segment beschermd met een waterdichte, ademende folie. Het interieur is gemaakt van een grenen multiplex, van bomen uit Chileense kweekbossen. Voor ieder Wikkelhouse dat wordt gemaakt, worden er weer nieuwe bomen aangeplant. De douche is gemaakt van waterbestendig, afbreekbaar biocomposiet. Het keukencompartiment bestaat uit gerecycled hout en multiplex.