Stedendriehoek

Starten met biljart? Dit heb je nodig!

Met biljart wordt in de volksmond vaak carambolebiljart bedoeld. De meest gespeelde spelvariant is driebanden. Biljarten is geen populaire sporten in Nederland. Sterker nog: biljartverenigingen kampen met teruglopende ledenaantallen. Dit in tegenstelling tot Aziatische landen als Zuid-Korea en Vietnam, waar biljart een heuse topsport is. Als je inzicht en techniek goed beheerst is biljart een uitdagend spel, waar uw geduld soms flink op de proef wordt gesteld. Kiest u er voor om te gaan biljarten, dan maakt u met de juiste biljartkeu het verschil.

Een biljartkeu aanschaffen
U heeft besloten om te gaan biljarten bij de biljartclub in de buurt. Omdat u nog niet weet welke keu er bij u past, zou u een biljartkeu van een bekende kunnen proberen. Of u koopt een keu voor beginners. Als u een keu wilt aanschaffen, is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Artemis is bijvoorbeeld een kwalitatief biljartmerk met keuen voor beginnende maar ook gevorderde spelers. Een biljartkeu voor beginners heeft een gewicht tussen de 480 en 500 gram. De pomerans bij het gewicht van dit type keu heeft een diameter van van 11 mm. Om uw keu te vervoeren en te beschermen is een keukoffer of keutas aan te bevelen. 

Biljartvormen
Biljart kent meerdere speelvormen, waarvan driebanden toch wel de meest bekende en meest gespeelde variant is. Daarnaast bestaan er ook nog de spelvormen pool en snooker. Pool is een Amerikaans biljartspel, dat wordt gespeeld op een pooltafel. Snooker is een beetje vergelijkbaar met pool. Dit spel kan gespeeld worden door twee spelers of twee teams. Met de witte speelbal moeten er 21 gekleurde ballen worden weggespeeld. Bij iedere biljartspel gebruik je een speciale keu. Keuen verschillen onder andere in lengte, gewicht en houtsoort. Welke biljartkeu u nodig heeft, hangt af van welk biljartspel u gaat spelen. Dit geldt overigens ook voor de ballen. Er zijn biljartballen, poolballen en snookerballen. 

Nog meer benodigdheden
Als u veel plezier aan het spel beleeft en beter wordt, heeft u vanzelf meer of beter materiaal nodig. Ontdekt u bijvoorbeeld dat uw zweethanden heeft? Dan helpen biljarthandschoenen of een handgreep. Met een handgreep voor de keu heeft u meer grip bij het stoten.

De juiste biljartaccessoires zorgen aervoor dat u het spel nog meer onder de knie krijgt. De pomerans heeft hier een heel groot aandeel in. Vanuit de fabriek is de pomerans vrij hard. Maar gelukkig kunt u de pomerans vervangen door een exemplaar die uw voorkeur heeft. Dit kunt u laten doen of zelf doen. Daarnaast houdt u uw keu schoon met speciale onderhoudsproducten. Een biljarter neemt ook vaak zijn eigen biljartballen mee naar de biljartclub. 

Bijartlesje?
Wie het spel goed wil beheersen heeft inzicht en techniek nodig. Met een keu kun je heel nauwkeurig de bal stoten en de pomerans draagt bij in het creëren van een perfecte stoot. Bij De Biljartshop bent u aan het juiste adres voor al uw biljartmateriaal. Wij bieden u een heel ruim assortiment biljartkeuen voor beginners tot gevorderd. Als u geïnteresseerd bent in een biljartlessen, kunt u langsgaan bij de biljartvereniging bij u in de buurt. Ook zijn er in Nederland diverse biljartscholen waar u op lessen kunt volgen