Sport

Zorgen nemen toe voor csv Apeldoorn

APELDOORN – Het is niet meer langer ondenkbeeldig dat Apeldoorn het komend seizoen moet stellen zonder Hoofdklasse-voetbal. Door de 1-3 nederlaag op eigen veld tegen SDC Putten nestelde csv Apeldoorn zich dieper onder de rode streep in de Hoofdklasse B. Hoewel trainer Jeroen Burghout en zijn ploeg nog acht wedstrijden hebben om een roemloze afgang naar de eerste klasse te vermijden, beloofde het zielloze optreden van zaterdagmiddag weinig goeds voor het restant van de competitie.

De klap waarmee keeper Patrick Jansen de kleedkamerdeur achter zich dichtsloeg, sprak boekdelen. De benodigde agressie die in de voorgaande 90 minuten op het veld had ontbroken, kwam er zaterdagmiddag direct na het laatste fluitsignaal van de verloren thuiswedstrijd tegen SDC Putten wel uit. Op de verkeerde plek. Op een verkeerde manier. 

Rick Degenaar groeide zaterdagmiddag uit tot absolute uitblinker bij de gasten. Keer op keer lieten de csv-verdedigers zich door de bonkige SDCP-aanvaller in de luren leggen. Ondanks minstens tien kilo overgewicht was de geslepen Puttenaar zijn tegenstanders voortdurend te slim en te snel af. De toekomstige vedetten van de tweede elftallen van Sportclub Genemuiden, Excelsior ’31 en Sparta Nijkerk kregen maar geen vat op hun plaaggeest. “We zijn niet meedogenloos genoeg. Onze verdedigers laten niet even zien dat ze er zijn”, vond een zichtbaar teleurgestelde Jeroen Burghout dat zijn defensieve pionnen best wat meer van zich af hadden mogen bijten.  

De opvolger van de in februari ontslagen Jürgen Schefczyk valt niet te benijden. Hij loopt tegen dezelfde problemen aan als zijn voorganger. Van het team dat een jaar geleden onder Peter Boeve met bij tijd en wijle flitsend aanvalsvoetbal de districtsbeker veroverde, is weinig meer over. Het sappige van de door Boeve uitgeknepen ‘citroen’ is totaal verdwenen.  

Aan de kwaliteiten van de spelers kan het niet liggen. Burghout en eerder Schefczyk moe(s)ten het bolwerken met een spelersgroep die door de komst van Maikel Lange en Jamarro Diks kwalitatief misschien zelfs wel sterker is dan vorig seizoen. De instelling van de spelers lijkt daarentegen wel veranderd. Evenals het onderlinge acceptatievermogen. 

De bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan is afgenomen. Menigeen in het roodgele shirt vindt het een té grote opgave om die stapjes extra te maken die vaak nodig zijn om als team te kunnen excelleren. De onvermoeibare Sander Krijns, na zeven minuten maker van de 1-0 voor csv, kan voorin jagen wat hij wil. Wanneer zijn ploeggenoten het niet kunnen opbrengen met dezelfde passie mee te doen, moet gevreesd worden dat de eerste klasse steeds dichterbij komt. 

“Het is een ontzettend lastige situatie. Zo reëel moeten we wel zijn. Er zit zó veel twijfel in. Dat is heel vervelend. Zelfs Louis van Gaal zou het hier moeilijk mee hebben. Maar ik blijf op zoek naar oplossingen om eruit te komen”, blijft Burghout positief en strijdlustig.