Sport

‘Zodra het team staat, komt de prestatie vanzelf’

Voor het eerst in drie jaar heeft de Ugchelse voetbalvereniging Albatross een dameselftal. Hier is de vereniging zo blij mee, dat ze nu volop inzet op de damesafdeling. De ambitie is om in de aankomende vijf jaar stabiel door te groeien en naast het Vrouwen 1-team, drie meidenelftallen te hebben.

Vrouwen 1 ontstond nadat voetbalster Lisette Poen terugkeerde bij Albatross en de meiden onder 17 jaar met een aantal nieuwe dames samengevoegde voor een eerste elftal. Dit elftal speelt momenteel in de vierde klasse op zaterdag en heeft speelsters tussen de 15 en 26 jaar. Het elftal wordt getraind door Axel Schaufeli, die vanaf aankomend seizoen ook coördinator damesvoetbal wordt. Met zijn 28 jaar is hij nog redelijk jong, maar erg gedreven om het damesvoetbal tot een succes te maken bij de vereniging.

Stabiele groei

“Ik heb drie hobby’s in mijn leven: elektrotechniek, muziek maken en voetbal”, vertelt de Apeldoorner. Als pupil startte hij met voetballen bij Robur et Velocitas, waar hij ook als trainer is begonnen. Twee jaar geleden werd hij gevraagd of hij in Ugchelen assistent wilde worden bij de jongens onder 19 jaar. Zo is hij bij Albatross neergestreken. Samen met Miranda Dorland, die de meeste ervaring heeft met damesvoetbal binnen Albatross en tevens ook deel van het jeugdbestuur uitmaakt, bekeek hij afgelopen jaar hoe ze het damesvoetbal het best konden aanvliegen. “Ons doel is om stabiel door te groeien. We merken dat meiden bij Albatross vaak kiezen voor andere clubs, omdat wij geen doorstroom hadden naar hogere meiden- en dameselftallen, terwijl wij ons steentje ook willen bijdragen aan damesvoetbal.”

Er zijn momenteel drie teams: Vrouwen 1, meiden onder 17 jaar en meiden onder 12 jaar, hoewel dit laatste team uit elkaar aan het vallen is. “Het coronavirus heeft roet in het eten gegooid. Zo was er aanvankelijk een vriendinnendag georganiseerd, waarbij er trainingen stonden gepland met Zenna de Zwart (speelster bij Excelsior Rotterdam Vrouwen) en Loyce Speelman (speelster bij Jong PEC Zwolle Vrouwen). Wel zijn we van plan om vanaf nu twee vriendinnendagen per jaar te organiseren: een in het najaar en een in het voorjaar. Tijdens deze dag kunnen meiden kijken of voetbal bij Albatross iets voor hen is.” Vanaf dit jaar gaat de vereniging er dan ook meer reclame voor maken. “Ik zeg altijd: iedereen is welkom, of je nu wel of geen ervaring hebt met voetballen. Zodra het team staat, komt de prestatie vanzelf.”

Vijfjarenplan

Axel heeft een vijfjarenplan gepresenteerd, waarin onder andere is opgenomen dat Albatross over vijf jaar twee meideneftallen erbij heeft, in welke vorm dan ook. Dat kan dus naast Vrouwen 1 en meiden onder 17 jaar, een elftal van meiden onder 15 jaar, 19 jaar of een Vrouwen 2 voor recreanten zijn. Of dit gaat lukken is natuurlijk de vraag, maar de vereniging is wel stappen aan het zetten om de juiste mensen bij de juiste teams te krijgen. Dit wordt ook gesteund door het hoofdbestuur. Op dit moment voetballen meiden onder de 17 jaar voornamelijk in gemengde teams. “Ik ben er een voorstander van dat meiden zo lang mogelijk met jongens voetballen, daar leren ze het meest van. Het maakt op jongere leeftijd ook niet zoveel uit, dan gaat het vooral om het voetballen. Het gaat tot nu toe ook prima; ik heb geen slechte verhalen gehoord.”

Qua prestatievoetbal zou het mooi zijn als Vrouwen 1 over een paar jaar in de tweede of derde klasse uitkomt, maar dat is voor nu een bijzaak, aldus Axel. “Onze dames komen in ieder geval altijd graag trainen en ze zijn vaak aanwezig bij de vereniging. Een aantal van hen zit ook in de evenementencommissie en een ander traint de mini’s. Ze komen ook kijken bij wedstrijden en trainingen, maar dat doet iedereen wel. De mensen die de club dragen zijn er ook altijd om te luisteren, praten en mee te doen. Albatross is in mijn ogen echt een dorpsclub. Iedereen kent elkaar en er zijn heel veel mensen die de vereniging een warm hart toedragen.” Hij glimlacht: “Met z’n allen moet je het uiteindelijk ook doen.”

Sponsors

Wie geïnteresseerd is in voetballen bij Albatross, kan een mailtje sturen naar meidenvoetbal@uvvalbatross.nl. Miranda of Axel zal je dan uitnodigen om een keer te komen kijken en trainen. Albatross is ook op zoek naar sponsors voor de dames. “We willen het dameselftal neerzetten als een team dat gelijkwaardig is aan ons eerste (mannen)elftal en daar hebben we sponsors voor nodig.” Geïnteresseerd? Mail naar sponsoring@uvvalbatross.nl.