Sport

Wederom Europees topvolleybal in Apeldoorn

APELDOORN – Van 12 tot en met 29 september 2019 organiseert Nederland samen met Frankrijk, België en Slovenië het Europees Kampioenschap Volleybal voor mannen. Het is na 1985 en 1997 de derde keer dat Nederland dit elitetoernooi mag organiseren.

De Nederlandse speelsteden zijn Rotterdam (Ahoy), Amsterdam (Sporthallen Zuid) en Apeldoorn (Omnisport). In Apeldoorn wordt gespeeld in Omnisport, aan De Voorwaarts. Daar wordt de achtste finale gespeeld op zaterdag 21 september en de kwartfinale op maandag 23 september. De loting voor het EK vindt plaats in januari 2019.

Aan het EK nemen 24 landen deel, die zijn verdeeld over 4 poules van 6. De top vier van iedere poule plaatst zich voor de achtste finales. In Nederland wordt gespeeld tot en met de kwartfinale. De halve finales vinden plaats in Slovenië en Frankrijk, de wedstrijd om het brons en de finale in Frankrijk.

Rotterdam
Oranje, dat in september verrassend in de top acht eindigde op het wereldkampioenschap in Italië en Bulgarije, speelt zijn eerste drie poulewedstrijden in de Rotterdamse sporttempel Ahoy. In 2015 werd in Ahoy het record ‘meeste toeschouwers bij een volleybalwedstrijd in Nederland’ verbroken. Bijna 11.000 mensen zagen in Rotterdam de finale van het EK Vrouwen tussen Nederland en Rusland. Oranje speelt drie poulewedstrijden in Rotterdam in de periode tussen vrijdag 13 en maandag 16 september.

Amsterdam
Poulewedstrijd vier en vijf van Nederland worden gespeeld in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Deze historische locatie vlakbij het Olympisch Stadion was jarenlang de thuisbasis van Oranje. In de hoofdstad werd in 1985 de finaleronde van het EK gespeeld. Oranje speelt twee poulewedstrijden in Amsterdam, in de periode tussen dinsdag 17 en donderdag 19 september. Deze wedstrijden zijn beslissend voor de eindrangschikking in de poule en dat heeft direct invloed op de sterkte van de tegenstanders in de knock-out fase.